„Ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket!” – Újabb tiltakozás a kata szigorítása miatt

„Ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket!” – Újabb tiltakozás a kata szigorítása miatt

Képünk illusztráció (Fotó: Scott Graham/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ért egyet a kisadózó vállalkozásokra, vagyis a katásokra vonatkozó szabályok szigorításával az Adótanácsadók Egyesülete. Fűnyíróelvről beszélnek és több javaslatot is megfogalmaztak.

Tiltakozik a katázás átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek ellen a Zara László vezette Adótanácsadók Egyesülete. A problémájuk – mint írták –, hogy az elképzelés alapján a kisadózó vállalkozások éves szinten összesen 3 millió forint feletti kifizetést teljesítő megbízóit minden esetben – kvázi fűnyíró elv szerint – 40 százalék adóval terhelnék.

Álláspontjuk szerint ez a szabályozásváltozás – több más szakma mellett – rendkívül hátrányosan érinti az adótanácsadói és könyvelői szakma egy jelentős részét is. Ezzel ugyanis azok a kata szerint adózó tanácsadók és könyvelők, akik egyébként minden szabályt betartva, a hosszú távon kiszámítható, kedvező adózási lehetőséget választva tisztességesen adóznak és végzik el több ezer vállalkozó adózási feladatait, az adórendszer kijátszói közé sorolódnak. – Megítélésünk szerint a tervezett módosítás romboló hatású a tisztességes vállalkozások körében – írták.

Azzal egyetértenek, hogy a kata ellenőrzése olyan irányba módosuljon, amely szankcionálja, és ezzel megakadályozza a munkaviszony helyett a színlelt foglalkoztatást, ezért több módosítást is javasolnak.

Egyrészt egy hatékony ellenőrzési rendszert, amely kiszűrhetné azokat a katás vállalkozásokat, amelyek a munkaviszonyukat vállalkozói jogviszonyra cserélték és „beszámláznak” a volt munkáltatójuknak vagy annak bármely kapcsolt vállalkozásának. Meggyőződésük, hogy a NAV adatbázisainak felhasználásával, akár helyszíni ellenőrzés nélkül, informatikai úton a kívánt cél elérhető.

A szervezet a jelenlegi szabályokat kiegészítené azzal, hogy a munkaviszony megszüntetését követő meghatározott időn (például 2 éven) belül katás vállalkozóként senki ne végezhessen tevékenységet a volt munkáltatója vagy annak bármely kapcsolt vállalkozása részére.

Egyúttal 40 százalékos adót vetnének ki értékhatár nélkül azokra a foglalkoztatókra, akik az előírásokat megszegik.