Ne váljunk cseléddé! – Interjú Réz Andrással

Ne váljunk cseléddé! – Interjú Réz Andrással

Réz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szeretne a hatalom logikája szerint élni és gondolkodni – erről is beszélt a Magyra Hangnak adott interjújában Réz András. A filmesztétával, íróval, forgatókönyvíróval, televíziós személyiséggel beszélgettünk arról, hogy milyen hatással van ránk a bezárkózás, és mit vár 2022-től.

Nem szeretnék cinikus dögnek látszani, de nem tudom értelmezni azt a fajta gondolkodást, hogy „majd a magyar közvélemény, majd a nemzetközi közvélemény felháborodik”. És akkor mi van? Testvéri tankokat küldenek, hogy felszámolják ezeket az állapotokat? Ez a gondolkodás teljesen torz – így fogalmazott Réz András a színművészeti egyetemen zajló tiltakozások után kialakuló hazai és nemzetközi felháborodásról. Mindemellett az SZFE kapcsán azt érzi, olyasmi történik, aminek lett volna egyszerűbb megoldása.

A 2022-es országgyűlési választásokról a filmesztéta azt mondta, hogy a kérdés sokaknak úgy szól, hogy szavazhatok-e én olyan tömbre, amiben benne van …. A kipontozott részre be lehet írni azt a pártot, tömörülést, mozgalmat, személyt, amellyel, akivel semmilyen szín alatt nem hajlandó egyetérteni. Szavai szerint tapintatosan úgy fogalmazna, hogy a 2011 decemberében elfogadott választójogi törvény logikája szerint szerények az esélyek a kormányváltásra.

Osztja azt a véleményt, hogy „az életünk már soha nem lesz olyan, mint a járvány előtt”? Ez az újfajta élethelyzet, hogy csak virtuálisan találkoznak egymással, az emberek többségének gondot jelent? Igénylik egyáltalán az interakciót? Réz András hol helyezkedik el a digitális tér uralta világban? Visszafordulhatunk-e ezen a lejtőn? A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dákjai – ahogy a klasszikus mondta egykor – „tüntetnek, de előbb-utóbb megunják, és hazamennek”? Lesz következménye a tiltakozásnak? Nem kényelmetlen Orbán Viktornak, ami ott zajlik, meg ahova ez kifuthat? A hatalom számára még csak tüskének sem számít a körme alatt? Mit gondol arról, hogy Vidnyánszky Attila a nemzeti, keresztény meg a hazafi as gondolkodást hiányolja az egyetemen? Ez a hiánylista nem arról szól inkább, hogy mi eddig nem, ti meg igen? Lesz 2022-ben kormányváltás?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatják a Magyar Hang szeptember 25-én megjelent 2020/39. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/39. számban? Itt megnézheti!