Négy magyar űrhajós-jelölt van még versenyben

Négy magyar űrhajós-jelölt van még versenyben

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak négy magyar űrhajós-jelölt van versenyben azért a lehetőségért, hogy bő egy év múlva felmehessen a Nemzetközi Űrállomásra – jelentette be szombaton délelőtt Szijjártó Péter.

A külügyminiszter azzal kezdte, hogy az űripar minden bizonnyal a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lesz, Magyarországnak pedig – talán sokak számára meglepő módon – ezen a területen komoly hagyományai vannak: világszerte elismert műszaki teljesítménnyel rendelkezünk az űripar területén és azon nemzetek sorába tartozunk, amely már adott kutatóűrhajóst a világnak Farkas Bertalan személyében.

Annak érdekében, hogy Magyarország is kivehesse a részét ebből a rendkívül dinamikusan fejlődő globális gazdasági jelenségből, a magyar űrstratégia keretében újabb nemzeti kutatóűrhajós program indult, a kiválasztott pedig nagyjából egy hónapon keresztül a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kísérleteket, teszteket és tudományos vizsgálatokat 2024 végén, 2025 elején. Erre szerződött a kormány az amerikai Axiom Space vállalattal és erről kötöttek együttműködési megállapodást az Európai Űrügynökséggel.

Több ezer érdeklődő volt a program iránt, végül 240-en adták be a pályázatukat, ők különféle teszteken, vizsgálatokon, „megpróbáltatásokon” estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben. Nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. A szakértői testület pénteki döntése értelmében négyen maradtak, akik továbbra is esélyesek a második magyar nemzeti kutatóűrhajós címre. Ők a következő egy évben még további képzéseken és teszteken fognak átesni.