Négy nap múlva érkezik az emelt nyugdíj

Négy nap múlva érkezik az emelt nyugdíj

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átlagosan 52 ezer forint pluszpénzzel számolhatnak júliusban a nyugdíjasok – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A kiegészítő emeléssel mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít az államkincstár.

A bankszámlára két utalás érkezik július 12-én: az első a júliusi, 3,9 százalékkal emelt nyugdíj, míg a második a január-júniusi hathavi időszakra visszamenőlegesen járó emelés összegét és a 13. havi nyugdíj különbözetét foglalja magában, egy összegben. Aki postai úton kapja a nyugdíját, annak a szokásos naptári napon viszi a postás a kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat és a visszamenőlegesen járó korrekciót, az utalványon látható lesz a két kifizetés összege.

– A kormány, ahogy minden évben, idén is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést – közölte az államtitkár. Mint mondta, a januári 5 százalékos nyugdíjemelés után a háborús infláció miatt idén júliusban érkezik az évközi nyugdíjkiegészítés, újabb nyugdíj-korrekcióról pedig ősszel – az éves várható infláció mértékének ismeretében – tud majd dönteni a kormány. Leszögezte azt is, hogy az „idősek védelme érdekében” jövőre is biztosítják a 13. havi nyugdíjat.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte a legfrissebb inflációs adatokat, eszerint júniusban a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, összesen és átlagosan több mint 22 százalékkal. Ezen belül legjelentősebben a margarin 58,1, a sajt 43,4, a száraztészta 39,9, a kenyér 39,7, a baromfihús 37,1, a tejtermékek 36,5, a tojás 34,3, a péksütemények 31,1, a tej 24,9 százalékkal drágult.