Negyedével nőtt Budapesten az üresen álló üzlethelyiségek száma

Negyedével nőtt Budapesten az üresen álló üzlethelyiségek száma

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében fertőtlenítést végez egy dolgozó a fővárosi Gastro Gardens önkiszolgáló étteremben 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány hatására most sokkal (20-25 százalékkal) több üzlethelyiség áll kiadatlanul Budapesten, mint egy éve. A pandémia hatására sok vállalkozás végleg bezárt, és a felszabaduló üzleteiket nincs aki kibérelje – számol be a Telex a Kibérelem.hu nonprofit adatbázisa alapján.

A recesszió inkább a belvárosi üzleteket sújtja, ott öt százalékponttal több a ki nem adott üzlet, mint a főváros teljes területén átlagosan. A kiadatlan üzlethelyiségek nagy része korábban vendéglátóipari egység, főként étterem vagy szórakozóhelyvolt. Ezt az iparágat sújtja leginkább a járvány.

A szakértők arra számítanak, hogy az üzletkiadásban is fellendülés kezdődik jövőre, mert már olyannyira lesüllyedtek a bérleti díjak, hogy jó helyen lévő üzleteket is kedvező áron lehet kibérelni. Ez főként azoknak fogja megérni, akik nem a turistákra, hanem a helyi lakosokra építenek.