Negyvennégy év után lesz új polgármester Ibrányban

Negyvennégy év után lesz új polgármester Ibrányban

Trencsényi Imre plakátja Ibrányban (Fotó: Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Próbálom fürkészni az ibrányi Tavasz söröző pultosának arcát, de a kíváncsiságon kívül tényleg nem nagyon látok mást rajta, amikor azt mondja: nekünk ez nagyon új helyzet, úgyhogy érdekes lesz. A férfit egy kis esélylatolgatásra kértem fel: március 31-én időközi polgármester-választás lesz a településen, tavaly decemberben ugyanis elhunyt Berencsi Béla, aki 1975 óta vezette Ibrányt. (Ezzel ő volt az ország második leghosszabb ideje hivatalban lévő településvezető a Veresegyházát 1967 óta irányító Pásztor Béla után.)  

Ezért új hát a helyzet: negyvennégy év után először fordul elő, hogy nem lesz ott az Ibrányban többnyire elsöprő többséggel – legutóbb 2014-ben például a szavazatok közel 80 százalékával – nyerő Berencsi Béla neve a helyhatósági voksolás szavazólapján.

Házról házra

Az ibrányi szóbeszédben meg is sokasodott a jelöltek száma. Az egyik kocsmában azt mesélte a csapos, hogy volt „jelölt”, aki tőle tudta meg, hogy rajthoz áll, egy másik büfében pedig pont a csapos volt az, akitől a vendégei kérdezgették, valóban elindul-e. Összesen tehát legalább 8-9 személy is „kineveztetett” jelöltnek, de végül csak ketten gyűjtötték össze a kellő számú aláírást: Trencsényi Imre, aki már 2010 óta alpolgármester Ibrányban, és Németh Szilvia, aki 15 éve vezeti a város gazdasági és pénzügyeit. Ettől még – csak hogy a Tavasz pultosának analógiájánál maradjunk – érdekes lesz a választás, mert mindkét jelölt Berencsi köpönyegéből bújt ki. Többen említették, hogy a decemberben elhunyt polgármester korábban azt tervezte, hogy idén ősszel visszavonul, és alpolgármesterét, Trencsényit ajánlja majd választói számára.

– Szeretett volna idén is házról házra járni, ahogy minden korábbi kampányban, ez volt az ő titka – meséli egyik támogatója. Erre azonban hirtelen jött betegsége, majd halála miatt már nem kerülhetett sor. Így a „házról házra, ajtóról ajtóra” kampányt már nélküle valósítja meg Trencsényi Imre, már csak azért is, hogy cáfolja azt a suttogó propagandát, miszerint ő nem méretteti meg magát. A településen többen csak Kis Imreként emlegették, hiszen tősgyökeres ibrányi, édesapját, nagyapját, dédnagyapját is így hívják.

„Nálunk nem csökken a lélekszám”

Elismeri, hogy 43 esztendeig tartó Berencsi-éra kétségkívül nagy súly lenne a vállán, de hozzáteszi, hogy azért jóval édesebb terheket ró Ibrány a vezetőjére, mint a legtöbb északkelet-magyarországi település. A településen – ami egyébként Berencsi alatt lett községből város, majd járásközpont – ugyanis több szobor és köztéri alkotás van, mint vályogtorzó. Trencsényi Imre egy levegővel sorolja, milyen infrastrukturális fejlesztések mentek végbe: Ibrány rendőrőrse akár kapitányságként is működhetne, vannak iskolái, óvodái, bölcsődéje, gimnáziuma, uszodája és olyan útjai, amin nemzetközi kerékpárversenyt rendeznek, Járóbeteg Szakellátó Központjába Nyíregyházáról is járnak ki a betegek.

– Nálunk nem csökken a lélekszám, főleg mert folyamatosan költöznek ki a fiatalok – ecseteli Trencsényi, aki korábban – nem egyszerre – vezette a helyi művelődési házat, a Független Filmtársulatot, az önkéntes tűzoltó egyesületet, az Ibrányi Hírlapot, a civil fórumot és a sportklubot. Kampánykiadványában erősen dominálnak a „megőrzés” és a továbbfejlesztés” szavak, de ahogy mondta, minden ötlete nem fért be a kétoldalas brosúrába. Megválasztása esetén például szorgalmazná, hogy új munkahelyek jöjjenek létre a helyi ipari parkban, valamint hangsúlyt helyezne fiatalok lakhatásának segítésére.

A Képviselő Úr is feltűnik

A másik jelölt, Németh Szilvia is gyakran hivatkozik kampányanyagaiban arra, hogy tősgyökeres ibrányi, de kiadványaiban nála nemcsak Berencsi Béla, azaz a „Polgármester Úr” tűnik fel, hanem a „Képviselő Úr”, azaz Vinnai Győző is. Őt támogatja ugyanis a Fidesz–KDNP, noha többen is beszéltek arról, hogy a helyi Fidesz-alapszervezetben is volt néhány indulással kacérkodó jelölt, ráadásul a helyi közéletre rálátók szerint ők feltehetően nagyobb támogatottsággal szálltak volna ringbe, mint a jelenleg függetlennek álcázott Németh Szilvia. Mindenesetre az alapszervezetben valamiért mégis elvetették ezt a gondolatot.

Ellentmondásosak a hírek, hogy a Fidesz alapszervezete kereste-e meg Németh Szilviát, vagy fordítva: a felek ugyanis mindig a másik közeledéséről beszéltek.

– Szilvia a fideszes támogatáson túl azzal kampányol még, hogy az elmúlt 15 évben minden fejlesztésben benne volt mint pénzügyes. Ez így van, de ha a vadász elejt egy nagyvadat, akkor őt szokták dicsérni, nem a puskát – von párhuzamot egy forrásom, aki úgy véli, a hasonlatban Berencsi a vadász, hiszen egyértelműen az ő ötletei nyomán fejlődött Ibrány az elmúlt negyvenhárom évben.

Visszafogott Fidesz

Azon pedig, hogy a másfél évtizedig egy elkötelezett baloldali, 2010-ig MSZP-s polgármester mellett dolgozó osztályvezető miért döntött úgy, hogy a Fidesz támogatásával indul, mindenki csodálkozott, akivel csak beszéltem.

– Volt itt egy gumigyár, és volt annak egy párttitkára. Na ő így ment a rendszerváltás után a református templomba – fakaszt nagy vigasságot a Tavaszban ájtatos csoszogást imitálva egy vikingszakállú vendég. Ez a válasza a kérdésemre.

Ami az utóbbi hónapok tendenciáit tekintve legalábbis szokatlan Ibrányban, az a helyi Fidesz visszafogottsága: a 2018-as országgyűlési választásokat követő időközi voksolásokon – legyen tétjük akár egy polgármesteri cím, akár csak egy önkormányzati képviselői poszt – a Fidesz teljes erőbedobással küzdött és nyert is a legtöbb esetben. Ibrányban más a helyzet: itt Németh Szilviának, a támogatott, tehát nem pártszínekben induló jelöltnek még plakátjai sem voltak kirakva. Igaz, az egyik postás arról panaszkodott egyik forrásomnak, hogy szabályosan „letámadta” őket a Fidesz, és az elkövetkezendő napokban annyi szórólapot kell majd kihordaniuk, hogy alig fogják győzni (riportunk március 22. előtt készült – a szerk.).

Aki most nyer...

Amikor arról kérdezem az ibrányi közélet ismerőit, szereplőit, hogy esetleg inkább az EP-választásra vagy majd az őszi választásokra készül rá igazán a kormánypárt, csak a fejüket csóválják. Már csak azért is, mert abban pártállástól és kocsmától függetlenül mindenki egyetért itt, hogy aki március 31-én nyer, az jó eséllyel ősszel is sikeres lehet.

– Miért? – kérdezem az egyik központi ivóban.
– Mert az emberek hülyék, még a függetlenséget is elhiszik, pedig olyan nincs, az egyiket támogatja az egyik fél, a másikat a másik – szögezi le a csapos.

Velős gondolat, de talán közelebb áll a valósághoz, hogy aki most nyer, az jó eséllyel tudja meggyőzni a helyieket ősszel is, hogy ő Berencsi Béla valódi örököse, politikájának továbbvivője.

Üzent a fideszes képviselő

Van azonban néhány kampányelem, amely felvet néhány kérdést. Többen is a kampány egyik kulcsmomentumaként emlegették azt a pillanatot, amikor a február 11-ei ibrányi közmeghallgatáson megjelent Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő kijelentette, hogy csak akkor tudja hatékonyan támogatni Ibrány fejlődését, ha az a jelölt nyer, aki az ő politikai támogatottságát élvezi. Ám kérdésre azt is elmondta, mindenképpen tiszteletben fogja tartani az ibrányiak döntését, akármi legyen az.

Trencsényi Imre ugyanakkor abban bízik, hogy a kampányidőszak után folytatódik az a korrekt munkakapcsolat, amely megvolt közte mint Ibrány alpolgármestere és Vinnai között. Hasonlóan nyilatkozott a jelenlegi ügyvezető polgármester Román Istvánról, a megyei kormányhivatal ibrányi vezetőjéről, aki Vinnaihoz hasonlóan gyakran feltűnik Németh Szilvia videóiban. (Kerestem Németh Szilviát, de nem vette fel a telefonját. Lapzártánk után visszahívott, ám e-mailben feltett kérdéseimre már azt válaszolta: szeretném megköszönni a lehetőséget, de nem szeretnék élni vele.)

A Tavaszban, ahol minden vendég Trencsényi győzelmére tippelt, az egyik helybéli így foglalta össze, hogy mit várnak a győztestől.
– Győzzön az, aki tud értünk tenni valamit, nem csak szankciókat lát, és nem a paragrafusokban és katalógusokban gondolkodik, hanem átérzi a másik problémáját.
– A lényeg, hogy lássa meg az embert – jegyzi meg a pultnak támaszkodva egy vendég. Szavaira egyetértőn bólogatott az egész Tavasz.

Ez a riport a Magyar Hang vidéki nyilvánosságot támogató programja keretében, az olvasók segítségével születhetett meg. Ön is támogatná a vidéki riportok megjelenését? Itt megteheti!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!