Nehéz nagy sztrájkot szervezni

Nehéz nagy sztrájkot szervezni

Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán, 2019. január 24-én (MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár a rabszolgatörvényként elhíresült szabályozás miatti felzúdulás idején még gyakran felmerült következő lépésként az általános vagy országos sztrájk, az akció egyre inkább megvalósíthatatlannak tűnik. Az ugyanis szinte biztosra vehető, hogy a köz- és a versenyszférában nem lesz összehangolt munkabeszüntetés. A magánkézben lévő gyáraknál, vállalatoknál, üzemeknél jelenleg is zajlanak a bértárgyalások, ám mindenhol az adott munkáltatóval kell megállapodni. Ezek értelemszerűen nem egyszerre folynak, máshogy állnak az egyeztetések, ha van is több helyen érezhető konfliktus, egy esetleges munkabeszüntetést nem tudnak a különféle vállalatoknál egy időpontra meghirdetni. – Értelmetlen is lenne, hiszen mindenhol az adott munkaadóval kell megküzdeni – mondta a Magyar Hang megkeresésére Kordás László.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszámolt arról is, komoly volt az aggodalom a jogszabály – egyébként botrányos körülmények között lezajlott – elfogadásakor, hogy a munkáltatók követelni fogják az évi 400 óra túlmunkát, a dolgozó pedig nem lesz abban a helyzetben, hogy nemet mondjon. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a vállalatok egymás után sorra jelentik be, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel.

Másokat is beindít az Audi-sztrájk sikere | Magyar Hang

A rabszolgatörvény elleni tiltakozások és a győri győzelem hatására több helyen is engedtek a munkáltatók.

A közszférában azért van közeledés egymáshoz, bár egyáltalán nem mindenkit érintően. Az már ismert, hogy a közszolgálati dolgozók március 14-ére sztrájkot hirdettek, ez az önkormányzati és kormányzati igazgatásban dolgozókat, illetve a szociális ágazatban tevékenykedőket érinti.

Most úgy tűnik, a tanárok egy része is csatlakozhat hozzájuk valamilyen formában. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy már elfogadtak egy határozatot arról, hogy a sztrájkköveteléseiket összefésülik, és terveznek az érintett napra egy akciót, ez lehet akár szolidaritási sztrájk is. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a közszolgáltatás más területeiről lesznek-e még csatlakozók. A közlekedésben dolgozók például – ahogy Szűcs Tamás fogalmazott – nem igazán mozgolódnak. A tudományos területen dolgozóknál viszont elindult valami, és az egészségügyi területen is vannak eltökélt szakszervezetek.

Kordás László: A rabszolgatörvénnyel végleg a multik oldalára állt a kormány | Magyar Hang

Nem véletlen, hogy a bérek lassan minden egykori szocialista országban magasabbak, mint nálunk – mondja a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Interjú.

Ám fontos, hogy éppen a közszolgálati szektor az, amelynek számos területén nehéz olyan sztrájkot tartani, amit a társadalom érdemben megérez a bőrén. Törvényileg van ugyanis szabályozva, hogy egy úgynevezett még elégséges szolgáltatást mindenképpen nyújtani kell.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/7. számában jelent meg, 2019. február 15-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/7. Magyar Hangban? Itt megnézheti.