Nem adja ki az MTVA a félmilliárdos időjárás-jelentési szerződését

Nem adja ki az MTVA a félmilliárdos időjárás-jelentési szerződését

MTVA időjárás-jelentés az új stúdióból Forrás: mediaklikk.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


E-mailben feltett kérdéseinkre nem válaszoltak, majd miután közérdekűadat-igényléssel akartuk kideríteni, hogy mi kerül közel félmilliárd forintba a közmédia időjárás-jelentésén, megtagadták a szerződés kiadását.

Március végén írtunk a közmédia csatornáin látható új időjárás-jelentésről. A műsor március 15. óta új stúdióból jelentkezik, és annyira látványos változást hozott a külsőségekben, hogy az a nézők mellett az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) is feltűnt. Másnap ugyanis félreérthetetlen megjegyzéssel „szúrt oda” az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) újításának.

Azt írták, hogy „Az utóbbi időben más időjárási műsorszolgáltatók videoklipjeiben egyre inkább eluralkodnak a látványelemek. Olyannyira, hogy már szinte látványpékségben érzi magát az ember. Mi, az OMSZ meteorológusai viszont továbbra is a közérthetőségre törekszünk, látványban, szövegben egyaránt”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzése 2021. március 16-án Forrás: Facebook.com

Mint arról beszámoltunk, így fordulhatott elő az is, hogy március 17-én – Kincsem, a legendás magyar csodaló születésének napján – egy ló vágtatott az időjárást ismertető műsorvezető mellett a vizuális stúdióban. Ennek a Híradóban külön blokkot is szenteltek.

Az MTVA szerződései között találtunk egy megállapodást, amely alapján külső gyártásba adták az Időjárás-jelentés című műsort. A Pillango Entertainment Kft.-vel tavaly kötöttek szerződést, ennek értelmében 2020. augusztus 31-től az idei év végéig ez a cég gyártja a közmédiának a műsorszámot. A szerződés értéke közel félmilliárd forint, pontosan 489 309 090 forint. Ez azt jelenti, hogy a Pillango Entertainment Kft. havi 30,6 millió forintért gyártja az MTVA-nak az időjárás-jelentést.

Korábbi cikkünk megjelenése előtt megkerestük az MTVA-t. Többek között arról érdeklődtünk akkor, hogy miért volt szükség a változtatásra, miért költözött új stúdióba az időjárás-jelentés. Továbbá azt is kérdeztük, hogy az új stúdió a műsort gyártó céghez tartozik-e, vagy az MTVA tulajdona. Arról is érdeklődtünk, hogy pontosan milyen tevékenységek, szolgáltatások értendők a Pillango Entertainment Kft.-vel kötött szerződés alapján a gyártás fogalmába. De arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért nem az Országos Meteorológiai Szolgálat stúdiója és munkatársai készítik az időjárás-jelentést. Előző cikkünk március 30-i megjelenéséig azonban nem érkezett válasz, miként az azóta eltelt három hétben sem.

Időközben közérdekűadat-igénylést is benyújtottunk a 100 milliárd forintból gazdálkodó MTVA-nak, hogy megtudjuk: pontosan milyen szolgáltatás nyújtására vonatkozik a szerződés, illetve kiderüljön, miben nyújt mást, esetleg jobbat a külsős gyártó, mint például az állami Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTVA azonban megtagadta a szerződés kiadását. Döntésüket azzal indokolták, hogy az „MTVA és a Pillango Entartainment Kft.-vel az „Időjárásjelentés című műsor gyártása” tárgyú műsorgyártási szerződés alapadatait elektronikus formában már nyilvánosságra hozták. Mint írták, a szerződés üzleti titoknak minősül. Az MTVA úgy ítélte meg, hogy az üzleti titok közlése, illetve nyilvánosságra hozatala – a közzétételi listán szereplő adatokon túl – jogszerű gazdasági, pénzügyi, üzleti érdekeiket sértené – írta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.