A „brazil Escobar” nem akarja, hogy kiadják hazájának

A „brazil Escobar” nem akarja, hogy kiadják hazájának

A brazil Escobar elfogása Budapesten

Fotó: Youtube.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elrendelték annak a brazil férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akit szerdán fogtak el a rendőrök egy budapesti kávézóban – közölte a Fővárosi Törvényszék. A „brazil Escobarként” emlegetett férfit azzal gyanúsítják, hogy a Dél-Amerikából származó kábítószer egyik fő elosztója, Európa egyik legnagyobb drogkereskedője.

A Budapesten bujkáló férfivel szemben a Curitibai Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot. A brazil hatóságok nemzetközi kábítószer kereskedelem, bűnszervezet, csempészet, pénzmosás, okirat hamisítás és emberölés bűncselekményei miatt vonnák felelősségre. Mint a Fővárosi Törvény közölte, főleg a paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők közötti összekötőjeként tevékenykedhetett és pénzmosásban is részt vehetett.

A törvényszék a tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A kiadatás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt majd.

A brazil férfi viszont nem járult hozzá a kiadatásához. Kérte a specialitás elvének alkalmazását, ami szerint kiadatása esetén a brazil hatóságok kizárólag a jelen kiadatási kérelemben szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

Az ügy további menetéről azt tudatták: a Fővárosi Törvényszék az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a brazil igazságügyi hatóságot azért, hogy legkésőbb július 20-ig küldjék meg a kiadatási kérelmet, a nemzetközi elfogatóparancsot, valamint az abban foglalt bűncselekmények pontos tényállását, továbbá más iratokat. Ezen felül a bíróság több kérdést is intézett a külföldi igazságügyi szerv felé a brazil börtönkörülményeket illetően. A csütörtökön hozott végzés nem végleges.

Ha a kiadatás iránti megkeresés nem érkezik meg 2022. augusztus 2-ig a brazil hatóságoktól, a férfi ideiglenes kiadatási letartóztatása megszűnik – írták.