„Nem az átlagembereknek, hanem az orvosaiknak kellene választaniuk a vakcinák közül”

„Nem az átlagembereknek, hanem az orvosaiknak kellene választaniuk a vakcinák közül”

A 90 éves Margaret Keenan megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án. Az Egyesült Királyságban ezen a napon megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt. Keenan volt az első páciens, akinek beadták az oltást. MTI/PA pool/AP/Jacob King

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ilyen méretű világjárvány korántsem a védőoltással ér véget – mondta a 24.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara infektológus szakértője. Prinz Gyula infektológus hangsúlyozta, akkor lehet majd kézben tartani a pandémiát, ha a lakosság 60-70 százaléka ellenanyaggal rendelkezik, de a SARS-Covid-2 vírus még – a szakemberek szerint sem megjósolható ideig – keringeni fog az emberiségben.

A MOK szakértője szerint a vakcina tehát teljes megváltást nem jelent, viszont mindenképpen a rövid távú előnye lesz, hogy segítségével egy normálisabb élethez térhetünk vissza, és csökken az egészségügy terhelése. „Azonban egy jól működő, biztonságos vakcinával sem dobhatjuk el a maszkot” – figyelmeztet.

– Noha a nemrég indult regisztráció arra nem alkalmas, hogy felmérje, a jelentkezők melyik csoportba tartoznak, Prinz szerint azt megmutatja, mekkora az oltási hajlandóság. Erről több felmérés is készült, a legutóbbit a Publicus Intézet tette közzé, e szerint a közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalék. Kiderült az is, hogy csekélyebb a magyarok bizalma az orosz és a kínai vakcinákban (20-21 százalék), és inkább oltatnák be magukat amerikai és európai fejlesztésű szerrel (31-36 százalék) – írja cikkében a hírportál.

Az infektológus szakértő szerint azonban ezek a közvélemény-kutatások csalóka eredményt hozhatnak, mert nem mindegy, hogy a felmérés készítésekor milyen, a lakosság véleményét és attitűdjét befolyásoló információk állnak rendelkezésre a járványról és a vakcinákról.

Prinz Gyula szerint ezért is fontos a döntéshozók kommunikációja. „Ha azt hangoztatják, hogy a kijárási tilalmat és az egyéb korlátozó intézkedéseket, valamint a magas halálozási arányt a tömeges oltással lehet enyhíteni és kordában tartani, akkor valószínűsíthető, hogy a jelenleginél többen fognak az oltás mellett szavazni” – mondja a szakember. Ezzel összehangban úgy véli, fontos az is, hogy az egészségügyi dolgozók is a vakcina mellett álljanak ki, növelve ezzel a bizalmat.

A 24.hu által megkérdezett Prinz Gyula arról is beszélt, a sajtónak is nagy a szerepe a néphangulat változásában, mert szerinte jól érzékelhető, hogy a lakosság többsége a médiából szerzi például a mellékhatásokra vonatkozó információit. A szakember kifejezetten károsnak tartja, hogy a sajtó felnagyítja az orosz vakcina és az alkoholfogyasztás kapcsolata körüli kérdőjeleket.

– Abban az oltásban, amire a gyógyszerfelügyeleti hatóságok rányomják a pecsétet, akár Európában, akár az Egyesült Államokban, vakon meg lehet bízni – közölte az infektológus.

Azt a hírportálnak Prinz Gyula is elismerte, hogy az oltóanyagoknak normális körülmények között sokkal hosszabb lenne az engedélyeztetési folyamata, de nem véletlen, hogy most gyorsított engedélyeztetésről döntenek. A szakember is hangsúlyozta, hogy az intenzív tempó ellenére az engedélyezett oltóanyagok biztonságosak lesznek, noha mint minden más gyógykészítménynél, ezeknél is „adódhatnak meglepetések”, a tömeges használat után jelentkezhetnek nem várt mellékhatások. Megnyugvásra ad okot viszont az, hogy az engedélyezés után sem engedik el a gyártók és a hatóságok a vakcinájukat: oltási felügyelet keretén belül folyamatosan monitorozzák a működését.

– Nem az átlagembereknek kellene választaniuk a vakcinák közül, hanem az orvosaiknak, mert ők tudják, hogy kinek melyik a javasolt – közölte egyúttal a szakember. Szerinte optimális forgatókönyv esetén is várhatóan a nyáron vagy az ősszel jön el annak az ideje, hogy már nemcsak a veszélyeztetettek, hanem a fiatalok oltása is megvalósulhat, addig pedig ha alacsony átfertőzöttség mellett, vakcina nélkül engedünk a korlátozó intézkedéseken, és lazítunk a szabályokon, akkor intenzív harmadik hullámra számíthatunk.