Nem bírja a villamoshálózat a szegedi tram-train okozta terhelést

Nem bírja a villamoshálózat a szegedi tram-train okozta terhelést

Forrás: MÁV Zrt. Youtube-csatornája

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vizsgálták meg eddig, hogy a szegedi villamosközlekedést állátó áramfejlesztő képes lesz-e tartani a lépést a tram-train megjelenésévél járó növekvő terheléssel. A próbák során lett világossá, hogy kapacitásfejlesztés kell, amire a MÁV ad 70 millió forint támogatást az Szegedi Közlekedési Társaságnak (SZKT). A vasútvillamos hivatalos indulásáig elméletileg még nyolc hét van hátra - értesült a Szegeder.hu.

Mindez az önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságságának szerdai ülésén derült ki, illetve annak Kovács Tamás gazdasági alpolgármester által szignózott előterjesztéséből. Ebben az áll, hogy „a vasútvillamos beruházási projekt során a Szegedi Közlekedési Kft. meglévő infrastruktúrájára adottságként tekintett a beruházó, és ez miatt nem vizsgálta a meglévő szegedi szakaszon az áramellátás maximális terhelhetőségét. A próbafutások során megállapításra került, hogy a tram-train vasútvillamos-járművek használatakor lényegesen több az áramfelvétel, mint a PESA villamosok esetén, ezért az áramalakítók fejlesztésére, átalakítására van szükség”.

A feladat finanszírozására a MÁV Zrt., mint a tram-train rendszer tekintetében a vasúti pályahálózat működtetője, nettó 70 millió forint vissza nem téritendő támogatást nyújt az SZKT részére. A szerződés alapján a támogatás folyósítására a szerződés hatálybalépését követő 15 napon belül, egy összegben kerül sor. A fejlesztést pedig szeptember 15. és december 31. közötti kell elvégezni, ami azért érdekes, mert a tram-train hivatalosan is már az adventi időszakban elindul.

Címkék: MÁV, Szeged, SZTE