Nem egyeztetett Budapesttel a kormány, az Európai Bizottsághoz fordulnak Karácsonyék

Nem egyeztetett Budapesttel a kormány, az Európai Bizottsághoz fordulnak Karácsonyék

A Fudan egyetem Shanghajban (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nincsen újabb tárgyalás kilátásban a kormány és a főváros kapcsán a kabinet által Budapestre tervezett kínai Fudan egyetem kapcsán – többek közt erről is beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Magyar Hang kérdésére egy csütörtöki online háttérbeszélgetésen.

A politikus annak apropóján tartotta az eseményt, hogy – bár még továbbra sem lehet a veszélyhelyzet miatt a fővárosi közgyűlés üléseit megtartani – Karácsony Gergely főpolgármester az eddigiekhez hasonlóan újból egyeztet a fővárosi frakciók – köztük a Fidesz – vezetőivel, és utána hoz döntéseket a fővárosi ügyekkel kapcsolatban. Így egyebek mellett várhatóan például elfogadja a BKK, valamint a fővárosi kulturális és sportágazathoz tartozó cégek 2020. évi beszámolóját, vagy éppen a BRFK tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót. Ismertetése szerint egyébként tavaly 248 milliárd forintos bevétel helyett csak 215 milliárd folyt be a fővároshoz, míg 272 milliárdnyi kiadásuk volt.

A Fudan egyetem kapcsán arra hívta fel a figyelmet Kiss Ambrus, hogy ugyan a kormány azt állítja, korábban is volt szó egyetemfejlesztésről a területen, de ez szerinte nem igaz. Ugyanis a főváros és a kormány egyeztetési fórumául szolgáló Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán 2020 januárjában olyan megállapodás született, amely több ütemben megvalósuló kollégiumi elhelyezés biztosítását említi, de nincsen benne szó sem egyetemfejlesztésről, sem pedig a Fudanról. Megjegyezte a városvezető, a „Fudannak se jó egy olyan vitában benne lenni, ahol a házigazda, Budapes, azt mondja, átverték őt”. Később szintén újságírói kérdésre azt mondta, „minden opció az asztalon van” a Fudan megakadályozása kapcsán, de az atlétikai világbajnokság visszavonását csak a végső esetben lépnék meg. A Magyar Hang kérdésére, mely szerint a főváros támogatná-e az egyetemet, ha egy másik területen kívánnák azt megépíteni, nem a Diákváros tervezett helyszínén, azt mondta: olyan ajánlatról nem tud véleményt mondani, ami nincs az asztalon.

Kiss Ambrus az uniós helyreállítási alap kapcsán elmondta, bár a kormány azt állította, rendszeresen egyeztetett velük ennek kapcsán, ez nem igaz, mindössze egyszer történt államtitkári szinten tárgyalás. Például hiába élt 75 projektjavaslattal a főváros, ebből egyet sem fogadtak be. Az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester levelet ír Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, továbbá jelzik az egyeztetést hiányát szintén levélben az Európai Bizottságnak (EB) is. Utóbbi kapcsán kérdésre válaszolva elmondta, nonszensz lenne, ha a jelzésükre, hogy nem egyeztetett a fővárossal a kormány, a bizottság csak megvonná a vállát, vagyis a főváros ez ügyben cselekvést vár el az EB-től, hiszen ők írták elő az egyeztetési kötelezettségét.

A főpolgármester-helyettes elmondta, a kormánypárti lakásprivatizációs törvény a fővárost is hátrányosan érintené, náluk ez körülbelül 730 lakás eladását tenné lehetővé, amelyek piaci értéke 20-25 milliárd forint hozzávetőlegesen.

Lapunk arról is kérdezte Kiss Ambrust, a fokozatos nyitással kezdenek-e helyreállni a BKK bevételei. Válasza szerint egyelőre nem, de még kevés tapasztalat van a nyitásról, és sok fog múlni azon, hogyan alakul a fővárosban a nyári turizmus. Elmondta, egyes számítások szerint idén akár 19-25 milliárd forintos bevételkiesést is elszenvedhet a cég.

A keddtől ismét fizetőssé váló, egyébként november óta ingyenes parkolás kapcsán is kapott kérdést a főpolgármester-helyettes. Elmondta, ez 2020-ban a tervhez képest 250 milliós kiesést okozott a fővárosi önkormányzatnak, igaz, nagyobb kiesést jelentett a kerületeknek, mint nekik. Egyetért a főváros az ingyenes parkolás megszüntetésével, hiszen a parkolás egy forgalomszabályozási eszköz, és megnehezítette az autósok dolgát a fővárosban, sokat kellett körözniük, mire helyet tudtak találni maguknak.

Végül lapunk annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely angolnyelv-tudása napok óta téma a kormánysajtóban, megkérdezte Kiss Ambrust, ő maga beszél-e angolul, ám ő erre nem kívánt válaszolni.

.