Nem elég a határzár, összetett intézkedéscsomagra lenne szükség – Növekszik a fertőzésveszély

Nem elég a határzár, összetett intézkedéscsomagra lenne szükség – Növekszik a fertőzésveszély

Védőfelszerelést viselő nővér megméri egy érkező testhőmérsékletét a koronavírus-járvány idején a Honvédkórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A behurcolt, illetve az azzal összefüggő koronavírus-fertőzések aránya már a 10 százalékot sem éri el, ugyanis a saját eseteink is növekedtek – nyilatkozta a Portfoliónak adott interjújában Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora. A kormány mellett működő járványügyi matematikuscsoport vezetője azt is kiemelte, hogy a járvány terjedését most a fiatal generáció tagjai között látjuk. – Az esetek medián életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 év, vagyis az esetek fele 31 év alatti – mondta.

A szakember hosszan beszélt a tesztelés fontosságáról is, illetve azzal együtt a gyorsaságról. Szavai szerint, ha kizárólag azokra fókuszálnak a hatóságok, akik már tüneteket mutatnak, akkor nagyon sok időt veszítenek. Ugyanis már tudjuk, hogy valaki a tünetek megjelenése előtti egy-két napban, illetve a tünetek megjelenését követő néhány napban a leginkább fertőző. – Előfordul, hogy a tünetek után 8-10 nappal derül ki valakiről, hogy pozitív. Addigra már túl is van az igazán fertőző fázisán, szinte felesleges karanténba rakni – mondta.

Röst Gergely kitért arra, hogy a fertőzés átadásának dinamikáját mutató R (reprodukciós) szám – amely azt mutatja, egy beteg hány másik embernek adja át a vírust – nálunk tavasszal alig emelkedett 1 fölé, most valahol 2-2,5 közötti értéket mutat, ami a matematikus szerint aggasztó. Az iskolakezdés pedig a kutató szerint emelni fogja az R számot, mert az iskolákban, a tömegközlekedésben jelentősen megugrik a kontaktusok száma, ami óhatatlanul emeli a vírus átadásának esélyét.

Röst Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt egy hétben megugrott esetszám két héttel ezelőtti fertőzöttséget jelez, illetve hogy a hosszú hétvége hatása csak ezt követően fog jelentkezni.

Meglátása szerint a kedvezőtlen trendet nem lehet kompenzálni a határzárral. – Nyilván senki nem akar visszatérni az általános kontaktuscsökkentéshez, ami a gazdaság vagy a társadalom működését akadályozná. Túl sok opció viszont nincs. Egy lehetőség a rendezvények létszámkorlátjának a további csökkentése. A maszkhasználat szigorítását több ország meglépte Európában – fejtette ki.