Nem fogad betegeket az abai szakrendelő, mert vezetője nem tudta aláírni szerződését

Nem fogad betegeket az abai szakrendelő, mert vezetője nem tudta aláírni szerződését

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leáll az abai szakrendelő, mert a működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa megakadályozta az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttéréshez szükséges munkaszerződés aláírását – írja a Telex az abai önkormányzat sajtóközleményét idézve.

Igen sok a gond az átállással, amely szerint az egészségügyi dolgozók korábbi jogviszonyát március elsejével az új egészségügyi szolgálati jogviszony váltotta fel. Aki ugyanis nem írja alá a szerződést, annak megszűnik a munkaviszonya. Sok helyen arról panaszkodnak, hogy az utolsó pillanatban kapták kézhez a szerződést, és így nem volt idejük áttanulmányozni. Többen pedig az abban foglaltakkal nem értenek egyet, így nem írják alá a szerződést. 

Abán azonban nem ez a helyzet, hiszen a szakrendelő főállású orvosa, a szakasszisztencia és az adminisztratív, kisegítő feladatokat ellátó dolgozók jogviszonyának rendezése megtörtént, és az ügyvezető szerződése is készen áll, a kisebbségi tulajdonos viszont megakadályozta annak aláírását.

Az önkormányzat közleménye szerint a szakrendelő vezetője a gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét, ezt kellett volna egészségügyi szolgálati jogviszonnyá átalakítani. Az abai önkormányzat többségi tulajdonosként kezdeményezte is a döntéshozatalt, az önkormányzati kisebbségi tulajdonosok pedig tudomásul is vették, hogy szükséges az áttérés, később viszont nem adtak felhatalmazást a szerződés aláírására.

A szakrendelő így vezető nélkül maradt, és hacsak nem rendezik mielőbb a helyzetét, a működését fel kell függeszteni, beteget sem fogadhatnak, de még bért sem fizethetnek.