Nem gyártanak több kávéfőzőt Szarvason

Nem gyártanak több kávéfőzőt Szarvason

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. gyára (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután valamennyi alkalmazottját – több mint 400 embert – elbocsátotta, befejezi a termelést a korábban kávéfőzőket és lámpákat gyártó a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A patinás vállalat súlyos likviditási gondokkal szembesült, melyet egyrészt a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása okozott.

A vasmű a Klubrádiónak elküldött közleményében közölte: a súlyos helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni, így a cég nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést. A cégvezetés jelenleg megpróbálja elhelyezni a legtöbb immár volt dolgozóját más cégeknél – ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalatainknál –, és további tárgyalások vannak folyamatban.

Maga a folyamat – melynek a vége lett a január 18-i leállás – nem most kezdődött, hiszen a beruházásokat, fejlesztéseket már októberben leállították, elkezdték értékesíteni a cég eszközeit, és a helyzeten az sem segített, hogy nyár óta 200 embert elbocsájtottak. Ugyanakkor a vezetőség továbbra is minden erejével azon dolgozik, hogy fennmaradjon a nagy múltú Szarvasi név, folytatódjon a hagyományos termékek gyártása.

Az MTI korábban megírta, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott. A szarvasi vasipari vállalkozás 2009-ben került a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. tulajdonosainak, köztük Csébits Ferenc – aki jelenleg a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója is – közvetett érdekeltségébe. A jelenlegi többségi tulajdonos a szombathelyi Metálinvest Kft.-n keresztül Csébits Ádám.

Frissítés:

A kormány is segít új állást találni a kávéfőzőket és lámpákat gyártó Szarvasi-gyár leépített dolgozóinak - közölte pénteken a Pénzügyminisztérium (PM). A tárca közleménye szerint a minisztérium fokozott figyelemmel kíséri a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérte a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését. Békés megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat január végi adatai szerint több mint 1200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, csak a szarvasi járásban mintegy 400, ami a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedését nagyban segítheti.

A Békés megyei kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a szakszervezettel és a szarvasi vállalattal is, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében – írja a minisztérium.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. huszonkét munkavállalóját azonnali hatállyal átvette egy másik, a cég telephelyén működő vállalat. Emellett a térség húsz jelentős foglalkoztatója jelezte, hogy készek közreműködni a munkavállalók elhelyezésében. A kormányzat mobilitási támogatásai is könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását.