Nem hagyhatjuk szó nélkül! – Közös nyilatkozatban állnak ki az emberséges közbeszédért

Nem hagyhatjuk szó nélkül! – Közös nyilatkozatban állnak ki az emberséges közbeszédért

Fotó: Unsplash/Matthias Wagner

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összefogtak a hazai közbeszéd értékteremtő formálói, hogy megálljt parancsoljanak egy nem előzmények nélküli, de az emberség határát messze túllépő folyamatnak. A kezdeményezés nyitott, az aláírók közösségéhez bárki csatlakozhat, aki egyetért a nyilatkozattal, és elkötelezi magát az abban megfogalmazott értékek képviselete mellett – írja a Szemlélek.hu.

Fabiny Tamás evangélikus püspök mellett médiaszemélyiségek, többek között Gégény István, a Szemlélek lapigazgatója és György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője, Gundel Takács Gábor műsorvezető, Kepes András író és Nagy-Bandó András humorista jegyzi az emberségesebb közbeszéd mellett kiálló kezdeményezést, amelynek mottóját a Példabeszédek könyvéből vették a kezdeményezők: „Élet és halál van a nyelv hatalmában”.

Az állásfoglalás Közös nyilatkozat az emberséges közbeszéd határairól címet kapta, a szövegét teljes terjedelmében közöljük:

„Mi, ennek nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás szabadságát, a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza.

Tiszteletben tartjuk a vélemények különbözőségét, sőt hasznosnak is tartjuk az eltérő nézőpontok nyílt megfogalmazásának lehetőségét.

Elfogadhatatlannak tartjuk azonban, hogy az egyet nem értés olyan formát öltsön, amely uszítást, megalázást szolgál.

A magyar társadalom polgáraira egy sokszínű család tagjaiként tekintünk – olyan közösséget alkotunk, amelyben az örömnek és a bánatnak, az egyetértésnek és a vitának, a szólásnak és a hallgatásnak egyaránt helye van. Ebben a családban viszont nincs helye az embertelenségnek – ez különösen igaz a médiában tevékenykedőkre.

Az újságírás szakma, az újságírás hivatás, amelynek etikai alapelvei támpontot és erőt adnak minden újságírónak. Meggyőződésünk, hogy

akik nagy nyilvánosság előtt, következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják.

Az ilyen támadások ellen kívánjuk felemelni a szavunkat – ezt tesszük most is, amikor egy feleséggel, egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik. Az ilyen stílusú megszólalások ráadásul rendkívül káros mintát mutatnak gyermekeinknek, akik joggal gondolhatják, hogy ha a felnőttek így beszélhetnek a közbeszéd fórumain, akkor nyilván a fiataloknak is szabad ugyanezt tenniük.

Az emberséges közbeszédnek igenis van határa: ahol véget ér az emberség, ott kezdődik az embertelenség.

Kérjük mindazokat, akik számára fontos társadalmunk emberségességének megőrzése, hogy velünk együtt emeljék fel a szavukat a közbeszédben megjelenő embertelenség ellen, egységesen, pártállástól függetlenül, válogatás nélkül minden esetben!” – írják a kezdeményezők.

A nyilatkozat aláírói Fabiny Tamás evangélikus püspök, Gégény István a Szemlélek lapigazgatója, Gundel Takács Gábor műsorvezető, György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője, Kamarás István OJD szociológus, Kepes András író, Király Miklós egyetemi tanár, Kollár László Péter egyetemi tanár, Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője, Nagy Bandó András humorista, Reichert János újságíró, Révész T. Mihály c. egyetemi tanár, Rózsa Péter újságíró, Szalay Dániel a Media1 főszerkesztője, Szigeti László szerkesztő és Werner Krisztina újságíró.