Nem hívják többet az Echo Tv-be a jákobozókat

Nem hívják többet az Echo Tv-be a jákobozókat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kormánysajtó Gyöngyösi Márton évekkel ezelőtti parlamenti felszólalását kéri számon Karácsony Gergelyen, addig a Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Időkben Lenhardt Balázs publikál, az Echo Tv-n pedig jákobozzák a jobbikos Jakab Pétert.

Lenhardt volt, aki korábban arról írt még, hogy „az MTK zsidó csapat, ezért nem szeretjük”, egy másik alkalommal pedig a „holokauszt-iparról” adott be írásbeli kérdést. Akkoriban még Bayer Zsolt is így fogalmazott róla a Magyar Hírlapban: „Lenhardt Balázs szája ezen a ponton kezd el habzani, mivel összeomlani látszik az idiótákra oly jellemző, kikezdhetetlen és hibátlan világkép...” Lenhardt csütörtökön már a „Magyar Nemzetben” publikált, azt panaszolva, hogy Vona Gábor „hideg technokrataként eladta a párt lelkét”.

Náci fenevadak vagy balos kiscicák? | Magyar Hang

Ha kell, egyik pillanatban javíthatatlanul náci, a másikban pedig bevándorláspárti, sorosista nemzetáruló gyülekezet a Jobbik, legalábbis a Fidesz-propagandában. „A magyar családok százezreit meghurcoló kommunista és a több százezer zsidó honfitársunkat megsemmisítő náci hagyomány kézfogója" - így aposztrofálta például évértékelőjében Orbán Viktor az ellenzéki összefogást.

Ezúttal pedig az Echo Tv Keménymag című műsorában nevezték következetesen Jákobnak a jobbikos Jakab Pétert. A politikus feltette a kérdést: „a jákobozás lenne a Fidesz nívódíjas szellemi terméke?” Szerinte a kormány és annak médiája újra „feltette a régi lemezt”, és emiatt támadják az ellenzéki pártot azzal, hogy szélsőséges és antiszemita lenne. Nemrég például Gyöngyösi Márton korábbi parlamenti kijelentését vették elő, amely szerint számba kéne venni az Országgyűlés zsidó származású politikusait. A jobbikos képviselő akkor utána úgy pontosított, hogy ő az izraeli–magyar kettős állampolgárokról beszélt. Hiába, a tiltakozás ezzel nem csillapodott, és akkor még közös tüntetésen is szónokolt Bajnai Gordon és Rogán Antal.

Ez nem akadályozta meg abban a kormánypárti tévé vendégeit, hogy most következetesen jákobozzanak a Keménymagban. „Az Auschwitzban megölt dédapám miatt változtatták meg a fideszesek önkényesen a nevemet vagy ez olyan általános dolog a »polgári« oldalon? Netán a fideszes Jakab Istvánt is Jákob Istvánozzák?” – érdeklődött Jakab Péter. A politikus egyébként egy korábbi, január elsejei műsort idézett fel.

Korábban ennek a műsornak állandó szereplője volt az a Varga-Bíró Tamás is, aki Kohn bácsi walzerja című számában erről énekelt: „És mentek a vonatok sorra / De rajtuk biz egy Kohn sem ült / És sok kemény hazugság árán / A fél világ megszégyenült / És hazudtak, hazudtak egyre / És mint folyó, úgy dőlt a lé / Ajjajjaj-ajjajjaj / Zyklon-B, Zyklon-B.” Varga-Bíró a múltja ismételt előtérbe kerülése után állítása szerint önként háttérbe vonult, de azóta már újra publikál a Pesti Srácokon és a Demokrata honlapján. Tavaly januárban többek közt azt írta: „Bocsánatot kérek továbbá azon zsidó polgártársaimtól, akik régebbi kijelentéseim okán sértve és megbántva érezhetik magukat. Mondanám, hogy máshogyan gondolom már, de itt most nem az a lényeg, hogy most mit gondolok, hanem, hogy régebben mit gondoltam. Bocsánatot kérek mindenkitől, aki nem olyannak gondolt engem, mint amilyen vagyok. Esendő emberként gyakran hibázom.”

Érdeklődtünk az Echo Tv-nél, illetve Mentes Katalin hírigazgatónál, mi a véleményük a jákobozásról, ez belefér-e az Echo Tv-nél. Érdeklődtünk a várható átalakításokról is, miután nemrég elkezdték a csatorna és a Hír Tv egyes tevékenységeinek és működésének összehangolását.

Időközben ugyanakkor az Echo Tv kiadott egy közleményt, elnézést kérve a politikustól és a nézőktől a „vállalhatatlan kijelentések” miatt. A szöveg szerint a csatorna „a továbbiakban eltekint a műsorban eddig szereplő vendégek meghívásától”. Az adott műsorban Jákobnak nevezte a politikust Megadja Gábor, Ambrózy Áron és Vésey Kovács László is. Eddig ők szerepeltek leginkább, mellettük pedig felbukkant időnként Dezse Balázs és Falusi Vajk. A Keménymag felelős szerkesztője egyébként Szurdi Réka, a főszerkesztő pedig Monoki Kálmán.

Vélhetőleg már az Echo Tv lépésére reagált a Pesti Srácoknál dolgozó Ambrózy, amikor egy gitározós képet tett közzé a Facebook-oldalán, ezt írva: „végre tudok egy picit a dalszerzésre koncentrálni...” Korábbi, közlése szerint önként vállalt háttérbe lépésekor Varga-Bíró is arról beszélt, hogy most a zenélésre koncentrál az írás helyett.

Frissítés: Nyilvánosan önkritikát gyakorolt Megadja Gábor is, kijelentve, hogy tartózkodni fog mindennemű közszerepléstől. Az eszmetörténész ezt írta: „Hibáztam. Tudnom kellett volna hogy a viccnek és a másokon való gúnyolódásnak is van egyértelmű határa. Én ezt a határt átléptem. Bocsánatot kerek a pellengérre állított politikustól, a nézőktől és mindenkitől, aki kijelentésem hatására bántva érzi magát. De a bocsánatkérés önmagában nem elég. Az embernek tanulnia kell a hibáiból. Ilyenkor mindenkinek, aki hibát követ el, magába kell szállnia. Én is ezt fogom tenni. Az elkövetkező időkben tartózkodni fogok mindennemű közszerepléstől.”

Nemrég egyébként így tett a 888 volt munkatársa, Oláh Gellért is. Ő korábban egy fidelitasos rendezvényről készült videón mutatott be a karlendítéshez hasonló kézmozdulatot. Miután ezt felkapta a sajtó, Oláh bejelentette: „A tegnapi napon nyilvánosságára került rólam egy felvétel, a képen felemelt karral, ujjukat mutató emberek között az látszik mintha félreérthető mozdulatot tennék a kezemmel. Természetesen ez nem az, aminek látszik, de tisztában vagyok azzal, hogy ilyen helyzetekben a magyarázkodás nem erősíti hanem gyengíti a kijelentéstevő hitelét. Ezért a mai napon a közösségem iránti tiszteletből, és felelősségem teljes tudatában megválok a 888.hu-tól. Felmondásomat a főszerkesztő elfogadta.”

Frissítés 2.: „Aki közszereplő, annak célkereszt van a homlokán, engem sikeresen levadásztak” – üzente Facebook-oldalán Ambrózy, aki szerint a televíziózás ellesz nélküle is. Szerinte „akkora tragédia azért nem történt.” A Pesti Srácok munkatársa nem gondolja, hogy antiszemitizmus lenne a jákobozás, viszont elismeri, hogy „telepi taplóság” más nevével viccelődni, amit állítása szerint ugyanúgy felróhatnak neki sokan mások.