Nem is az Indexért kell leginkább aggódni, hanem a blogokért?

Nem is az Indexért kell leginkább aggódni, hanem a blogokért?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta attól hangos a sajtó, hogy Spéder Zoltán kivonult az Index.hu mögül, és helyét az eddigi igazgató Ziegler Gábor, valamint a KDNP-s Oltyán József vette át. Vedres Tamás keresőoptimizálási szakértő, a TASZ Egyesület tagja ugyanakkor most annak a veszélyeire hívta fel a figyelmet az Átlátszón közölt cikkében, hogy a bevásárlással birtokukba került a blog.hu is, Magyarország legnépszerűbb blogger platformja. És míg az Indexnél az alapítványi tulajdonlás egyelőre biztosítja a portál függetlenségét, a blog.hu esetében nincs ilyen védelem.

Mivel ezeknek a blogoknak a forgalmát az Index, illetve az Index2 adja, Vedres Tamás szerint kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a felületet használók, akik között több civil és jogvédő szervezet is van. De a forgalom kérdése csak egy a problémák közül. Ezért ő azt javasolta, hogy mielőbb hagyják abba a felületen való publikálást és indítsanak saját honlapot. Valamint készítsenek biztonsági mentést az eddigi tartalmakról, készülve arra az esetre, ha egyszerűen lekapcsolnák a blog.hu-t.

A Magyar Hang által megkeresett szervezetek azonban egyelőre nem különösebben aggódnak.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! - Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kifejtette, hogy mindaddig, míg az Index függetlenségét biztosítottnak látják, nem kívánnak változtatni gyakorlatukon. A helyzetüket pedig megkönnyíti, hogy ennek megítélésében magukra, a hírportál munkatársaira is hagyatkozhatnak. – Nekünk eddig semmilyen negatív tapasztalatunk nem volt, ezért hisszük, hogy az Indexen tovább folyhat abban a szemléletben a munka, amely nem tesz különbséget két blog között egy kormánykritikus írás kárára – közölték.

A Magyar Helsinki Bizottság sem készül egyelőre semmilyen változtatásra. Megkeresésünkre annyit írtak, hogy végiggondolják a kérdést, és ha úgy látják, majd megfontolják, hogy mit lépjenek.