Nem jegyeztette be magát a Minden Szó, vizsgálódik a médiahatóság

Nem jegyeztette be magát a Minden Szó, vizsgálódik a médiahatóság

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mindenszó.hu szerkesztői csapata követeli, hogy a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium rúgja ki az ellenzéki tüntetésen felszólaló Nagy Blankát. A tanuló egy kecskeméti demonstráción támadta durva stílusban az államfőt, amivel nemcsak a kormánykritikus sajtó figyelmét keltette fel, de a kormánypárti közeg felháborodását is maga után vonta. Az elhangzottakat nem idéznénk, megtette például a Minden Szó, úgy vélve, hogyha a lány az intézménynél marad, „bemocskolja az iskola hírnevét, de Móra Ferencét is.” Emellett
egy másik 15 éves diákot is támadott a portál. A gimnázium közben a Facebook-oldalán elhatárolódott a „méltatlan retorikai stílustól”, később viszont törölte a posztot. Móra dédunokája, Vészits Andrea író ugyanakkor decemberben még azt írta, hogy a Kincskereső kisködmön írója büszke lenne a lányra.

Érdekesebb, hogy bár egyre többször jöhet szembe a kirúgást követelő Minden Szó a gyanútlan Facebook-felhasználóval, de a portál a jelek szerint megkerülné a szabályokat. A kormánypárti tartalmakat (újra)közlő oldalnak 27 ezer lájkolója van a Facebookon, magát politikailag inkorrekt portálnak nevezi, naponta pedig számos hírcikket, véleményt közzétesz, illetve újraoszt. „Zseniális volt a kormányfő” – értékelte például a miniszterelnök kormányinfós szereplését.

Kevésbé zseniális megoldás, hogy a portálon nem találunk impresszumot (vagy csak nagyon jól elrejtették), és az NMHH sajtótermék-listáján sincs ott a lap. A külföld-belföld mellett „invázió”, illetve „liberális-agyhalál” rovatokat futtató oldalról a Hvg.hu is megírta már 2017 októberében: nincs impresszuma, pedig annak megjelenítése médiatörvénybeli kötelezettség. Hiába, a Médiatanács nem lép – állapította meg akkor a lap.

Kíváncsiak voltunk, valóban így van-e, ezért megkerestük az NMHH-t, érdeklődve a Mindenszó.hu státuszáról. Mint kiderült, a lap valóban nem tett eleget kötelezettségének, miközben láthatóan egyáltalán nem blogként, hanem hírportálként működik. „Tájékoztatjuk, hogy a portál valóban nem szerepel a nyilvántartásban, azaz bejelentés annak közzétevőjétől nem érkezett, újságírói megkereséssel eddig nem fordult a hatósághoz, de levele nyomán az NMHH ellenőrzési eljárást indít az ügyben” – válaszolta levelünkre az NMHH kommunikációs igazgatósága. Hozzátéve, hogy Magyarországon ma bárki indíthat online sajtóterméket, az nem kötött engedélyhez. A sajtótermékek kiadója ezt a tevékenységet megkezdheti nyilvántartásba vétel nélkül is, a regisztrációt viszont a tevékenység megkezdésétől számított hatvan napon belül meg kell tenni. Jelenleg több mint háromezer internetes sajtóterméket tartalmaz az NMHH nyilvántartása.

A Kommunikációs Igazgatóság szerint minden esetben egyedi elbírálást igényel, hogy mi minősül internetes sajtóterméknek. „Egy weboldal esetében egyszerre kell fennállnia négy feltételnek: annak, hogy nyújt-e gazdasági szolgáltatást, visel-e szerkesztői felelősséget, van-e tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető-e. Ezek együttes teljesülése esetén él a bejelentési kötelezettség, illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény alapján ebben az esetben a kiadónak fel kell tüntetnie a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét, azaz a sajtóterméknek rendelkeznie kell impresszummal” – válaszolta a médiahatóság.

Ha az NMHH tudomására jut, hogy indult olyan internetes oldal, ami sajtóterméknek minősülhet, mérlegelési jogkörében áll ellenőrzést indítani. Ennek keretében adatszolgáltatást kérhet a kiadótól – jelen esetben impresszum hiányában a domain tulajdonosától –, hogy a jogszabályi feltételek együttesen teljesülnek-e az oldal esetében. Ha a kiadó a bejelentési kötelezettségének eleget tesz, szankciók alkalmazását nem látják szükségesnek, ha viszont nem, akkor az NMHH általános felügyeleti eljárást kezdeményezhet, vagy akár bírságot is kiszabhat. Az ellenőrzési eljárásnak nincs jogszabályi határideje, akár több hetet vagy több hónapot is igénybe vehet.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.