Nem jön a lengyel különvonat a Békemenetre

Nem jön a lengyel különvonat a Békemenetre

Már gyülekeznek az emberek a fővárosi Műegyetem rakparton, ahonnan hamarosan – három és fél év után újra – elindul a kormány mellett kiálló Békemenet. (Fotó: Végh László, Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégsem indul el Budapestre idén az a lengyel különvonat, amivel a március 15-i Békemenetre utaztak volna lengyel résztvevők – olvasható a hagyományossá vált utazást szervező Gazety Polskiej Klub Facebook-oldalán, a hírt az Átlátszó vette észre.

A szervezők ugyanis inkább az ukrán menekülteknek ajánlják fel a bérelt vonatot, és otthon tartottak Békemenetet, Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva.

Mint a portál írja, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett eseményekre 2012 óta hagyományosan különvonatot bérelt a Gazety Polskiej Klub, a Gazeta Polska („Lengyel Újság”) nevű jobboldali-konzervatív magazinhoz kapcsolódó szervezet, hogy lengyelek is eljöhessenek Budapestre. Idén azonban ez a szervezett utazás elmarad.

Szerdán jelent meg közösségi oldalukon a bejegyzés, hogy az utazás elmarad. Mint írták, „sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált”. Ezért a bérelt vonatot felajánlják a Lengyel Államvasutaknak, hogy segítsék a gyermekes anyák kimentését Ukrajnából, emellett a klub erőforrásainak nagy részét az ukrán menekültek megsegítésére fordítja.

A CÖF nyílt levelet tett erről közzé az oldalán, egyebek között azt írják: „A náci kommunista világromboló erők napjainkban ismét felbukkantak. Ukrajna lerohanása intő példa! Nem hagyhatjuk, hogy a 21. század ismét a gonosz martaléka legyen!” Ugyanakkor azt kérik a lengyelektől, hogy jöjjenek busszal, gépkocsival, tárt karokkal várják őket „félmilliós békét kiáltó” menetükhöz.