Nem jönnek a menekültek, de több mint 600 milliárd ment a „menekültválságra”

Nem jönnek a menekültek, de több mint 600 milliárd ment a „menekültválságra”

Hadházy Ákos fotója a déli határszakaszon lévő tranzitzónáról (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat év alatt összességében több mint 639 milliárd forintot költött el a kormány a „menekültválsággal” kapcsolatos intézkedésekre – tudta meg a Népszava.

A menekültválságra és a terrorellenes intézkedésekre 639 milliárd forintot számolt el a kormány 2015-től 2020-ig – derül ki az évenkénti zárszámadási törvények, a központi költségvetés és a Magyar Államkincstár adatai alapján készített összesítésből. Ebből 591,4 milliárdot 2016 és 2020 között költött el a kabinet. Pedig ebben az öt évben a 2015-ös nagy válság, a határzár kiépítése és a vonatkozó jogszabályok szigorítása után már alig érkeztek hozzánk menekültek – tette hozzá a Népszava.

A miniszterelnök 2016 márciusa óta rendre meghosszabbítja a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” – legutóbb szeptember 7-ig tolta ki a határidőt –, ennek valódi okát nem árulják el, a részletes indokokat 10 évre titkosították. A vonatkozó törvény szerint akkor lehet elrendelni válsághelyzetet, ha egy hónap átlagában a napi 500 főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt meghaladja a menedékkérők száma. Ilyen azonban már 2017-ben sem volt, azóta pedig még annyira sem.

Viszont a veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány eltérhet a normál közbeszerzési szabályoktól.

2014-től 2020-ig összességében 137 millió euró – azaz mai árfolyamon nagyjából 50 milliárd forint érkezett az EU-ból határvédelemre.