Nem jutottak be az ellenzéki képviselők az esztergomi Suzuki-gyárba

Nem jutottak be az ellenzéki képviselők az esztergomi Suzuki-gyárba

Az ellenzéki képviselők kivonulnak az ülésteremből az Országgyűlés plenáris ülésének kezdetén 2019. február 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivonult a teljes ellenzék az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első üléséről hétfőn. Közösen Esztergomba indultak, hogy a Suzuki-gyár vezetőivel találkozzanak, ám nem jutottak be. Az MTVA székházát is útba ejtették.

Kivonultak az ülésteremből

Hétfőn délután egy órakor kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Először az őszi ülésszak vége óta elhunyt egykori képviselőkre emlékeztek a jelenlévők. Ezt követően Kövér László házelnök bejelentette a napirend előtti felszólalásokat.

Elsőként Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezetőnek adta meg a szót, mire kivonult a teljes frakció. Utána Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kapott szót, de ő sem szólalt fel, hanem kivonult a frakciójával egyetemben. Majd Keresztes László Lóránt következett az LMP részéről, de ő sem mondott beszédet, hanem kivonult a frakciójával egyetemben.

Őt Harrach Péter követte, a KDNP frakcióvezetője maradt a teremben és elmondta beszédét, melyre Novák Katalin családügyi államtitkár válaszolt is.

Közben a többi ellenzéki frakcióvezető is elhagyta a termet. És közös sajtótájékoztatót tartottak.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Közös ellenzéki sajtótájékoztató a parlamentben

Egységes az ellenzék

Varju László (DK) a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az ellenzéki képviselők délután közösen elmennek az esztergomi Suzuki-gyárba, ahol nem hagyták megalakítani a szakszervezetet. Azt mondta, az ellenzék a kivonulással a rabszolgatörvény ellen tiltakozik. „Szembemegyünk mindazzal, amit Orbán Viktor tesz.”

Tóth Bertalan (MSZP arról beszélt, hogy az ellenzék szerint arról kéne beszélni, hogy „a munkást koncként dobják a tőke elé”, ezért nem szabad hagyni, hogy lekerüljön a napirendről a rabszolgatörvény.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke azt mondta, az ellenzék nem vesz részt a mai „propagandahétfőn”.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt hangsúlyozta, hogy bármit tesz Orbán Viktor propagandamédiája, nem fogja tudni szétverni az ellenzéki egységet. A Kunigunda utcánál gyűlnek össze a képviselők, onnan indulnak majd konvojban. Azt is ígérte, hogy minden olyan gyárat meg fognak látogatni a későbbiekben, ahol alkalmazni kívánják a rabszolgatörvényt.

Az Országgyűlés plenáris üléséről kivonult ellenzéki képviselők közös sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2019. február 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Csárdi Antal (LMP) azt mondta, határozott üzenetet akarnak adni a cégeknek, hogy ha a kormány nem lép, akkor az ellenzék egységesen lépni fog.

– Gyáva miniszterelnöknek nincs hazája – mondta Jakab Péter (Jobbik), utalva arra, hogy a miniszterelnök Izraelbe utazott. „Lehet, hogy a Jobbikot betilthatják, de a népet soha” – fogalmazott. Arra kérte a kormányt, hogy rendszabályozza meg stratégiai partnerét, aki kirúgta azt, aki szakszervezetet akart alapítani.

Razzia és kirúgás: így nem alakult meg a szakszervezet a Suzuki-gyárban | Magyar Hang

Az egyik munkavállaló csütörtökön elhatározta, érdekvédelmi szervezetet hoz létre az esztergomi üzemben, pénteken már kirúgták.

Hadházy Ákos független képviselő azt mondta, ez a mai nap azt is szimbolizálja, hogy nem fogadják el az egyre súlyosabb és elfogadhatatlan jogszabályokat. Hadházy Ákos azt is elmondta, hogy a mentelmi bizottság délelőtt kimondta, hogy nem sérült a mentelmi jogunk akkor, amikor „végigrángattak a Kunigunda úti folyosón”.

Szél Bernadett arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki azt mondja, hogy az ülésteremben lenne az ellenzéki képviselők helye, akkor ő azt mondja, hogy Orbán Viktor helye is ott lett volna. „Látszat demokrácia, látszat parlament és nem létező jogállam, az ellenzék ebben a helyzetben azt teszi, amit tennie kell” – fogalmazott.

A parlamenti ülésen Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy kommentálta a történteket, hogy megalakulhat a „kisnyilasok és szemkilövetők szövetsége, de senki nem állhat a törvény felett”. Azt is mondta, hogy „végignézzük, meghallgatjuk, mert megadjuk a tiszteletet azoknak, akik nem ránk szavaztak, nem bennünket támogattak”. „Ez szabad ország, szabad bohóckodni” – fogalmazott.

A Jobbik és az LMP képviselői, mielőtt elindultak Esztergomba, még visszamentek az ülésterembe a határozathozatalokra.Ismert, február elején a Magyar Suzuki Zrt. egyik munkavállalója elhatározta, hogy megalapítja a Vasas Szakszervezet alapszervezetét az esztergomi gyárban, ám pénteken már kirúgták.

Újra az MTVA épületében Hadházyék

Miközben az ellenzéki képviselők elindultak az esztergomi Suzuki-gyárhoz, az MTVA székhelye előtt találkoztak egymással. Amíg egy részük sajtótájékoztatót tartott az utcán, több képviselő – Szél Bernadett, Mellár Tamás, Burány Sándor és Hadházy Ákos –, bement az MTVA székházába, amiről Hadházy Ákos közösségi oldalán számolt be: „Ismét a tv-ben, HPD-re várva. Szeretnénk többek között meggyőződni arról, hogy fognak-e tudósítani a Suzuki gyárban történtekről – és persze az EU Ügyészségről szóló aláírásgyűjtésről... Mellár Tanár Úr az itteni dolgozóknak egy régi alföldi mondást ajánl figyelmébe: ha bérbe adtad a farod, szolgálj!”

A Suzuki állítja: még az éves 250 órás túlórakeretet sem használja ki

Miközben az ellenzéki képviselők az esztergomi Suzuki-gyárhoz készülnek, hogy tiltakozzanak a túlóratörvény ellen, és a kirúgott dolgozó mellett, aki szakszervezetet akart létrehozni az üzemben, kiderült, hogy az esztergomi gyárban nem is akarják bevezetni a 400 órás keretet.

A hvg.hu-nak nyilatkozott a cég kommunikációs igazgatója, aki elmondta, folyamatban vannak az egyeztetések az idei béremelésről, csakúgy mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről. Stabil létszámú munkaerő állománnyal zajlik a termelés, így biztosított a 140-nél is több országban a hazai és európai piacokról érkező megrendelések kiszolgálása. Hozzátette, a jelenlegi rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki. Viszont a kirúgott dolgozót még nem vették vissza...

Megérkeztek az ellenzéki képviselők Esztergomba

Fél öt előtt megérkeztek az esztergomi Suzuki-gyárhoz az első ellenzéki képviselők, akik nem a konvojjal indultak együtt a Duna-parti városba. A gyár előtti parkolót lezárták, és a helyszínen sárga mellényes biztonsági őrök, valamint a rendőrség emberei is gyülekeznek.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Ellenzéki képviselők Esztergomban a Suzukinál

Két képviselőből álló delegációt engedett volna a gyárba a Suzuki

Öt óra körül az összes útra kelt ellenzéki képviselő odaért a gyár előtti parkolóba. Közösen követelték, hogy lehessen szakszervezetet alapítani a gyárban, és a dolgozók az európai normáknak megfelelő bért kapjanak. Egy idő múlva megjelent a Suzuki Magyarország Zrt. kommunikációs igazgatója, aki közölte, a megjelent összes ellenzéki képviselőt nem engedhetik be az üzem területére, ahol termelés folyik, ám ha felállítanak egy két főből álló delegációt, akkor ők beléphetnek a gyárba. A képviselők öten szerettek volna bejutni. A kommunikációs vezető – a cégvezetéssel történt egyeztetést követően – sajnálatát fejezte ki, hogy nem fogadták el az ajánlatukat és közölte, öt embert nem kívánnak a cég területére beengedni.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin was live.

Szél Bernadett (független) szerint önbeismerés, hogy tárgyalás helyett rájuk csapták az ajtót a Suzuki vezetői, míg Szabó Tímea (Párbeszéd) azt hangsúlyozta, nem ezt a bánásmódot érdemlik, hiszen ők 3 millió magyar állampolgárt képviselnek. Varga László (MSZP) emlékeztetett arra, hogy a kormánypártok 2011-ben megváltoztatta a sztrájk-törvényt, ezzel is szűkítve a munkavállalók lehetőségeit. A politikus további közös ellenzéki fellépést ígért. Jakab Péter (Jobbik) azt mondta, a mai nap kiderült, hogy a Suzuki nem a magyar dolgozók, hanem csupán a Fidesz stratégiai partnere, és a stratégiai megállapodás újratárgyalását követelte a kormánytól.

Egy dolgozó megköszönte, hogy eljöttek az ellenzéki képviselők

Szél Bernadett a Magyar Hangnak (délután háromnegyed hat körül) elmondta, meglepte őt, hogy a gyárban nem fogadták az ellenzéki képviselőket, és innentől kezdve nyomon követik annak a dolgozónak a sorsát, aki kijött hozzájuk, és megköszönte a jelenlétüket. Hadházy Ákos (független) reményét fejezte ki lapunknak, hogy később lesz lehetőség a tárgyalásokra a cég vezetőivel. Ezt követően az összes politikus visszaindult Budapestre.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin was live.

Orbán Viktor Izraelbe utazott

Habár a parlamenti ülésszakok gyakran miniszterelnöki felszólalással veszik kezdetüket – Orbán Viktor is számos alkalommal élt ezzel a hagyománnyal – ezúttal a kormányfő nem volt bent az ülésteremben. Még délelőtt posztolt a Facebookra egy fotót egy repülőgép mellől azzal a szöveggel, hogy „Irány Jeruzsálem”.