„Nem kellene Budapestet szembeállítani más településekkel”

„Nem kellene Budapestet szembeállítani más településekkel”

Forrás: Facebook/Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az agglomerációs települések összefogásáról beszéltek csütörtökön Érden vezető ellenzéki politikusok, köztük Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülése miatt gyűltek össze, történelmi léptékű összefogásról és várható változásokról beszámolva.

Érd polgármestere, Csőzik László azzal nyitott, hogy az elmúlt néhány évben közel nyolcezren költöztek a városba, ami így hetvenötezer fős településsé vált, szerinte a tizedik legnagyobbá. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy feltehetően Érd még mindig a tizenegyedik, és a 78 ezer lakossal rendelkező Szombathelyet egyelőre nem hagyta le. Minden esélye megvan viszont rá, a kilencedik helyezett Székesfehérvár (95 ezer lakos) beérése viszont még odébb van. Tény, hogy a tíz legjelentősebb népességű település közül csak Győrnek nőtt a lakossága az elmúlt tíz évben, annak is körülbelül csak 2,48 százalékkal, míg Érden 2011-ben még 63 ezren laktak, most viszont már több mint tíz százalékkal többen.

Csőzik kifejtette, a budapesti fiatal családok 2015 után elkezdtek kiköltözni az agglomerációba, hozva magukkal a gyerekeket is, ami nagy öröm, viszont gondoskodni kell a különböző intézményekről, iskolákról, óvodákról. A városnak nincs nagy ipara, a helyi bevételek alacsonyak, kezelhetetlen a helyzet – tette hozzá. Szerinte a társasházépítők az egyetlenek, akik profitáltak a változásból, viszont ezzel átalakítják a kertvárosi karaktert, amit ezután nem fognak már hagyni. Épp ezért változni fognak az építési szabályok a városban. A polgármester elmondása szerint új intézményeket is szeretnének, egy 75 ezres város például szerinte vindikálhatja már magának a jogot, hogy legyen kőszínháza. Viszont amíg Érden minden második út földút, addig súlyosabb problémákat kell megoldani, fűzte hozzá. Az agglomerációs polgármesterekkel egyetértettek abban, hogy létezik agglomerációs politika, szövetségben kell működniük.

Karácsony Gergely is történelmi léptékű folyamatról számolt be, elmondása szerint az összefogás a közösségi közlekedés regionális újragondolásával, az építési szabályozás és a közszolgáltatások átgondolásával is járhat. A főpolgármester nem gondolja, hogy szembe kellene állítani Budapestet az agglomerációval vagy a többi településsel. Hallani olyan hangokat – utalt vélhetően Matolcsy György jegybankelnökre –, hogy miként lehetne Budapestet kisebbé tenni, szerinte viszont Magyarországot kell nagyobbá tenni, amiben a főváros abszolút partner kíván lenni.

A MÖSZ-elnökségi tag Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón kifejtette, történelmi az egység, ami a megyei jogú városok esetében is létrejött. Fideszesek és ellenzékiek együtt kértek bizonyos változtatásokat, például hogy az iparűzési adót száz százalékban kompenzálják, ahogy a közétkeztetésbeli költségeket is, ha már az árakat befagyasztották. Az energiaár-kompenzáció is fontos kérdés, jegyezte meg. A minimálbéremelés természetes módon hoz magával bérnyomást is, és ha a kormány nem támogatja a 23 megyei jogú város esetében a szolgáltatások színvonalának fenntartását, akkor ezt a következő kormánynak kell megtennie – mondta.

Gödöllő polgármestere, Gémesi György ehhez hozzátette, nemcsak az iparűzési adó megfelezéséről, de más bevételek kieséséről is szó van. Például a szociális otthonokban nem lehet emelni a térítési díjat, miközben emelkednek az árak, a bérek és a dologi költségek. Kevesebből nem lehet többet adni, és bármennyire igyekszünk megszorítani a költségvetésünket, nem elég a pénz – hangsúlyozta. Épp ezért a MÖSZ újra a kormányhoz fordul, kérve az önkormányzati nemzeti tanács azonnali összehívását Pintér Sándorról. Már nem kompenzációról, hanem önkormányzati konszolidációról van szó.

Ezek után lehetett kérdezni, elsőként a témába vágóan, de a Pesti TV inkább arra volt kíváncsi, Márki-Zay miért tartja elfogadhatónak, hogy sürgősségi vagy szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban. Az állítólagos nyilatkozatról szerdán számolt be a kormánymédia, köztük a Híradó.hu is. A kormányfőjelölt kategorikusan leszögezte, hogy nem mondott ilyet, és erről tájékoztatta a nyilatkozatról beszámoló Mfort is. Márki-Zay az elmondása szerint épp hogy azt tartja szükségesnek, hogy mindenhol működjön szülészeti és sebészeti ellátás.

Ezek után lehetett nem a témába vágóan kérdezni, amiről szerettünk is volna beszámolni, de sajnos épp itt ért véget a MÖSZ élő videója.