Nem kellene nyereségadót fizessenek az új egyetemi alapítványokat támogató cégek

Nem kellene nyereségadót fizessenek az új egyetemi alapítványokat támogató cégek

Fotó: Unsplash/Mufid Majnur

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány 300 százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatnák a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát – vette észre a parlament Törvényalkotási bizottsága elé terjesztett módosító javaslatot a Népszava, amiről csütörtöki ülésén tárgyal a testület.

A kormány a 2022-es adócsomagjában eredetileg arra tett javaslatot, hogy az alapítványokat támogató cég adóalap-kedvezménye 50 százalék lehetne, vagyis az adományozott összeg felével csökkenhette volna adóalapját. Ezt az összeget emelnék az adományozott összeg 300 százalékára, de maximum a nyereség összegéig lehetne az adót csökkenteni. Vagyis a cégek számára negatív adó nem alakulna ki, de a befizetett összeg többszörösével csökkenthetnék adóalapjukat.

Szakács László, a Törvényalkotási bizottság tagja szerint példátlan és felháborító a kormány javaslata. Az MSZP-s képviselő úgy véli egyenesebb út lett volna, ha a kormány a szükséges pénzt odaadta volna az egyetemeknek, így viszont mind a kormánypárti delegáltakkal feltöltött egyetemi alapítványok, mind az adományozó cégek is nyerészkedhetnek.

Mint megírtuk, szerdán az Alkotmánybírósághoz fordult a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály megsemmisítését kérve.