Kitart saját igaza mellett a cigarettázó fiút megragadó pécsi tanár

Kitart saját igaza mellett a cigarettázó fiút megragadó pécsi tanár

Jancsula Dezső előkészítő tárgyalása (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírósággal mondatná ki Jancsula Dezső pécsi tanár, hogy nem követett el bűncselekményt, amikor visszatartott egy iskola előtt cigarettázó tinédzsert, majd a táskájánál fogva az igazgatói irodába vezette őt. Ezért hiába kínált az ügyészség enyhébb, megrovásról szóló szankciót a személyi szabadság megsértésével vádolt pedagógusnak, a férfi nem fogadta el azt, mondván a tette nem bűncselekmény. Egyebek mellett ez derült ki az ügyben a Pécsi Törvényszéken tartott szerdai előkészítő ülésen. A tárgyalást nagy médiafigyelem övezte, mint arról korábban beszámoltunk, a tanár ügye közfelháborodást váltott ki a városban, szimpátiatüntetést is szerveztek mellette.

A Pécsi Nevelési Központ 1. számú általános iskolájában 1986 óta tanító Jancsula Dezső ügyében azért tartottak szerdán előkészítő ülést, mert bár korábban tárgyalás nélkül hoztak határozatot és 170 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték, ám ő nem fogadta el azt. Tárgyalás megtartását kérte: részben mert meggyőződése, hogy nem követett el bűncselekményt, részben pedig azért, mert ha jogerőre emelkedett volna a határozat, elveszítené a tanári állását. Emellett három évig vissza sem térhetne a pályára.

A 61 éves Jancsula Dezső az előtt az általános iskola előtt keveredett konfliktusba a 16 éves fiúval, amelyikben tanít. Ez egy olyan lakótelepi intézmény, amelynek nincs udvara, az épületbe közvetlenül az utcáról lehet bejutni. Itt verődött össze 2020 szeptemberében 8-10 iskolakerülő diák, akikkel konfliktusba keveredett. A fiatalok – egy részük korábban ebbe az általános iskolába járt – és a tanár között azért alakult ki szóváltás, mert felszólította őket a cigarettázás abbahagyására. Az a terület ugyanis az iskola területe, ezért – mint korábban lapunknak arról beszélt – ott mindenkinek, így a pedagógusoknak is tilos a dohányzás.

Végül az egyik feleselő, tovább cigarettázó tinédzsernek megragadta a táskája pántját, és némi dulakodás után az igazgatói irodába vezette. A pedagógus lapunknak korábban azt mondta, azért vitte oda, mert az iskola igazgatója korábban tudott hatni az ellenszegülő fiatalra. A történtek miatt a magyart, történelmet és állampolgári ismereteket tanító Jancsula Dezsőt személyi szabadság megsértésével vádolták meg. A tanár a nyomozati kihallgatásán elismerte a történteket, a bíróság ezért hozott az ügyében tárgyalás mellőzésével elmarasztaló ítéletet.

Állítja: nem bűncselekmény

A bíróság előkészítő ülése nem várt fordulattal kezdődött. Az ügyész ugyanis beismerés esetére a pénzbüntetésnél enyhébb szankciót, megrovást ajánlott – ez lehető legenyhébb szankció, amelyet ha elfogad, nem kellene felfüggeszteni a tankerületnek Jancsula Dezsőt az állásából. Ő azonban nem élt a lehetőséggel. Ugyan elismerte a történteket, de nem fogadta el az ügyész ajánlatát, mert meggyőződése, hogy nem követett el bűncselekményt, sőt, nem ő követett el bűncselekményt. Arra hivatkozott, hogy a konfliktus helyszíne az iskola területe, ahol mindenkinek tilos a dohányzás. A pedagógia bizonyos kényszerítő eszközöket ismer, meggyőződése, hogy az általa alkalmazott eszköz – a visszatartás az időközben kialakult verekedéstől, és az általa alkalmazott fegyelmezés – belefér a pedagógiai eszköztárba. Korábban lapunknak azt is mondta, nem ütötte meg a tanulót, ilyesmivel különben az ügyészség sem vádolja.

Miután immár tárgyalás lesz az ügyben, bizonyítási eljárás lefolytatására is sor kerül, ennek részeként tanúkat hallgatnak meg, a kamerafelvételeket is megtekintik, és helyszíni szemle is lesz. Utóbbinak különben azért lehet jelentősége, mert – mint arra Jancsula Dezső védője felhívta a figyelmet –, az ügyész arról beszélt, hogy a tanár 10-20 méteren vonszolta a renitens fiatalt. Mint mondta, erről a vádiratban nincs szó – ennek hatására az ügyész is visszakozott.

A tárgyaláson elhangzott, hogy bár a férfi kegyelmi kérvényt is benyújtott, de Kalmár Éva tanácsvezető bíró tájékoztatása szerint ebben még nem született döntés.

Jancsula Dezső lapunk érdeklődésére azt mondta: azért nem fogadta el az ügyész megrovásról szóló új ajánlatát – és ezzel a tárgyalásról való lemondást –, mert ha így tett volna, azzal ismerte volna, hogy bűncselekményt követett el. – Ez olyan, mintha valakit úgy vádolnának meg egy rúd szalámi ellopásával, hogy ilyet nem tett. Ezek után pedig azt kínálnák neki, hogy mégis ismerje el 10 dekagramm szalámi eltulajdonítását, és akkor megtarthatja az állását. Ezért nem tudta elfogadni az ügyészség ajánlatát, és küzd a felmentéséért.

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztés a gondnoknak
Az ügy másodrendű vádlottjának – az iskola akkori gondnokának – büntetése időközben jogerőre emelkedett. Őt tárgyalás mellőzésével felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Mint arról beszámoltunk, ő úgy keveredett az ügybe, hogy az iskolából kilépve látta Jancsula Dezső és a 16 éves fiú dulakodását, illetve hallotta a banda szitkozódását, majd ő is válogatott sértéseket kapott. A takarító férfi az egyik sértegető után eredt, akivel meg is ütötték egymást, sőt, a földön is dulakodtak. Az esetet ekkor már mobiltelefon rögzítette, így hivatalból indult rendőrségi eljárás. Ezen szúrta ki egyébként a nyomozóhatóság, hogy Jancsula Dezső éppen visszatartja a fiút.

Címkék: Jancsula Dezső