Xántus-gimnázium: nem keresnek magasabb fizetésért takarítót, mint tanárt

Xántus-gimnázium: nem keresnek magasabb fizetésért takarítót, mint tanárt

Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium (Fotó: Wikipedia, 12akd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sajtóban vasárnap este körbeszaladt a Profession.hu-ra hivatkozva, miszerint a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban magasabb bért kínálnak a délutános takarítónak, mint egy pedagógusnak. (Nálunk is megjelent késő este a hír.) A délutános takarító hirdetése mellett nettó kétszázezer, a matematika szakos, illetve történelmet angol nyelven oktató tanáré mellett bruttó 203 ezer forint szerepel. Bár többekben felmerült, hogy részmunkaidőről lenne szó, de ezek egyaránt teljes állások. Mivel az összeg túl alacsony, a pedagógus bértábla alapján nem lehet ennyit adni még egy kezdő pedagógusnak sem, ráadásul a Xántus alapítványi gimnázium, az egyik legjobb az országban, így gyanítható volt, hogy tévedésről van szó. Vasárnap este megkerestük az intézményt, Fehérvizi Judit intézményvezető válaszából pedig kiderült, hogy valóban nem csupán bruttó 203 ezer az érkezők része. A válaszát alább teljes egészében közöljük:

„A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kerülnek bérezésre. Az Intézmény alapítványi fenntartású, emiatt az állami intézményektől eltérően, álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni. Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre („bérezés a Pedagógus bértábla szerint”), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően. Az aktuális hirdetésekben a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 Ft), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 000 Ft) és a 20%-os ágazati szakmai pótlékot (52 000 Ft). A hirdetések ily módon történő megjelenítése mindezidáig nem okozott értelmezési problémát a jelentkezők számára.”

A Telex számításai szerint a bruttó 203 ezer forintos alapbér a kétfajta kiegészítéssel együtt körülbelül nettó 208 ezer forintos teljes fizetést jelent családi adókedvezmény nélkül. A Hvg.hu is erre jutott cikkében. Viszont ezek a számítások továbbra is a gyakornoki alapbér alapján történtek, egy történelmet angol nyelven oktató tanár pedig ennél könnyen feljebb lehet. Továbbá az esetleges családi adókedvezménnyel, egyéb kedvezményekkel szintén nagyobb összeg jöhet ki. A tanároknak szánt havi bér egyébként nem az iskola döntése, ennyi a pedagógusok bértáblában megállapított fizetése. Az alacsony pedagógusbérek emelését régóta követelik az érintettek, a kormány pedig az utóbbi hónapokban azt mondogatta, hogy ha megjönnek a támogatások Brüsszelből, akkor fog tudni emelni. Az viszont kérdéses, erre mikor kerülhet sor.