Nem köt köznevelési szerződést a minisztérium Iványi Gábor egyházával

Nem köt köznevelési szerződést a minisztérium Iványi Gábor egyházával

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől – írja lapunknak is elküldött közleményében a MET. Mint megjegyzik: ezzel közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását veszélyeztetik. A MET a bevett egyházaknak járó kiegészítő támogatást szeretné megkapni – közölték.

A közlemény szerint Maruzsa Zoltán államtitkár 2021 júniusának elején arról tájékoztatta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, hogy a következő tanévre az Emmi a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést nem köt a MET-tel. – A MET egyházi státusza 2012. óta rendezetlen, az országgyűlés döntésének hiányában, az egyházi törvény többszöri módosítása illetve a bíróság érdemi döntésének hiány miatt – emlékeztetnek közleményükben.

– Az első köznevelési szerződés megkötésére az Emmi és a MET között 2012-ben került sor. Ebben kifejezetten szerepelt, hogy a szerződéskötésre annak kompenzálása céljából kerül sor, mert a MET elveszítette egyházi státuszát, és ezért nem részesül az egyházakat a költségvetési törvény alapján megillető kiegészítő támogatásból. Az első köznevelési szerződés 5 évre, 2012-2017 közötti időszakra szólt, az abban biztosított támogatás megegyezett a költségvetési törvény alapján járó támogatással. 2017. óta azonban csak 1-1 évre vonatkozik a szerződés. 2019. óta emellett maximálják a támogatott gyerekek számát, és jelentősen csökkentették az összeget, ami így már csak körülbelül a fele a költségvetési törvény szerinti támogatásnak – maximum 1900 tanuló és 100 ezer forint/év, azaz 190 millió Ft volt ez az összeg. A 2020/21-es tanévben tovább csökkentették a támogatást, már csak 95 millió forintot kaptak intézményeink. A 2021/22-es tanévtől pedig semmit nem kapna már a MET Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint – írja közleményében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Tájékoztatásuk szerint a MET két iskolájában zajlik szakképzés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Építőipari, vendéglátó, szépészeti, erdészeti, mezőgazdasági és szociális ágazatokban képzünk szakembereket, és szakmával rendelkezőknek van 2 éves érettségi felkészítő tanfolyam is. „Mivel a szakképző intézmények a 2020/21-es tanévtől az Információs és Technológiai Minisztérium alá kerültek, az ITM-től is kértünk támogatást, de nem kaptunk” – írják.

– A MET felszólítja a magyar kormányt, hogy vessen véget a folyamatos jogsértésnek, és adja meg azt a kiegészítő támogatást az általunk fenntartott intézményeknek, amelyeket a bevett egyházak is megkapnak. A 2021-es költségvetési törvény alapján a bevett egyházakat megillető kiegészítő támogatás: 200 ezer forint/tanuló/év, létszám korlátozás nélkül – mi is ezt szeretnénk megkapni – olvasható a közleményben, amely szerint „a köznevelési szerződés megszüntetése a MET ellen folytatott politikai hadjárat újabb eszköze”.

Mint írják: még 2019. április 15-én lépett hatályba az egyházi törvény módosítása, a MET-nek újabb eljárást kellett kezdeményeznie az új törvény szerint megszerezhető státuszok iránt. A bíróság 2020 szeptemberében megállapította, hogy a MET a törvény erejénél fogva vallási egyesületnek minősül, a magasabb egyházi státuszok megszerzése iránti eljárás folyamatban van a Fővárosi Törvényszék előtt, folyamatos hiánypótlási felhívásokkal, végleges döntés nincs. – Az újabb strasbourgi eljárást akkor tudjuk megindítani, amikor a magyarországi jogi eljárást végigjártuk. Az eljárás elhúzódása miatt mindenképpen ismételten kártérítési igénnyel fogunk élni – közölték.