„Nem maradhatunk csendben!”

„Nem maradhatunk csendben!”

Szabó Győző és Molnár Áron NoÁr (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó Győző közel tíz éve írta meg heroinos éveiről a Toxikoma című könyvet, amely alapján film készül: ebben őt a noÁrból ismert Molnár Áron alakítja. Barátságuk azonban jóval korábban kezdődött: együtt osztottak ételt tavasszal a Hős utcában, együtt álltak őrt a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt.

Abban a színházban, ahol én játszom, a Tháliában abszolút nincs szó jobb- és baloldaliságról, alkotásról annál inkább. Abban viszont van valami furcsa, hogy miközben a közelmúltban kineveztek számos nyíltan kormánypárti színigazgatót, Vidnyánszky Attila még mindig jobb- és baloldali színházról beszél, meg hogy előbbinek területet kell foglalnia – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Szabó Győző színművész. Majd fel is tette a kérdést, hogy vajon kitől?

(...)

A noÁr formációból ismert Molnár Áron pedig azt hangsúlyozta, hogy a politika által kisajátított szimbólumokat – úgy mint a Himnusz vagy éppen a kokárda – az állampolgároknak kell visszavenni. – Ezt tették az SZFE hallgatói: visszanyerték október 23-át a pártpolitikától. Nem maradhatunk csendben, mert azzal legitimmé tesszük a félelemre építő rendszert – mondta.

(...)

A Hős utcában szerzett tapasztalatikról is beszéltek. Molnár Áron szavai szerint rendszeresen találkoztak egy hihetetlen mélyszegénységben élő társadalmi réteg képviselőivel, akiknek ugyanaz kell, mint a felső tízezernek: kommunikáció.

Melyikhez kellett nagyobb elhatározás? Leállni a heroinnal, vagy kilépni a nyilvánosság elé a függőséggel? Győző egyszer említette, hogy kábítószeres múltjának köszönhetően hitelesen tud beszélni majd a gyerekeinek a különböző szerekről. Hogyan zajlik ez? Áron idézte nekünk legutóbbi interjújában Eisensteint, aki szerint a filmalkotásban 1 + 1 = 3, értsd: két egymást követő kép összhatásából olyan új jelentés születhet, amely jelentést önmagában egyik kép sem tartalmazza. Önöknek mi az új jelentés most született filmjükben? Győző, a nyírségi srác és Áron, a vajdasági magyar mit szól ahhoz, hogy a jelenlegi hatalom ennyire rátelepszik az identitásra? Hiszen a fideszes narratívában a vidéki, a határon túli alapvetően kormánypárti. Mit gondolnak a színművészetin zajló tiltakozásról?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang november 20-án megjelent 2020/47. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/47. számban? Itt megnézheti!