Nem mentek el a fideszesek a lélgeztetőgépek miatt is összehívott bizottsági ülésre

Nem mentek el a fideszesek a lélgeztetőgépek miatt is összehívott bizottsági ülésre

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lapunk által feltárt lélegeztetőgépek ügye, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult helyzet is téma lett volna a parlament népjóléti bizottságának szerdai ülésén, ugyanakkor a kormánypárti képviselők nem jelentek meg. Így pedig a testület nem is tudott dolgozni. A bizottság MSZP-s elnöke a következő héten újra próbálkozik.

Nem mentek el a Fidesz és a KDNP képviselői szerdán kora délután az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülésére, így hiába szeretett volna az ellenzék tájékoztatást kapni az operatív törzs és a kormány képviselőitől, határozatképtelenség miatt a testület el sem tudta kezdeni a munkát. Erről Korózs Lajos, a bizottság szocialista elnöke számolt be egy videóban a Facebookon. Mint kiderült, a fideszesek közül egyedül Révész Máriusz jelent meg, míg az operatív törzs részéről Lakatos Tibor rendőr ezredes.

Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok | Magyar Hang

Korózs Lajos korábban két témát is javasolt. Az egyik a lapunk által feltárt ügy, miszerint több járványkórház is lélegeztetőgép helyett elsősorban otthoni használatra szánt légzést segítő eszközöket kapott. Azóta már egy szegedi aneszteziológus is megerősítette, hogy ezek a gépek koronavírusos betegek esetében nem használhatók.

Az MSZP politikus több kérdésre is választ várt volna:

  • Ki adott utasítást ezeknek a gépeknek a beszerzésére?
  • Alkalmasak-e fertőzéses betegek kezelésére?
  • Milyen szakértői grémium javasolta a beszerzéseket?
  • Helyeztek-e már használatba ezekből?
  • Mely intézmények kaptak az ominózus eszközökből?

A másik téma a Bajcsy-Zsilinszky Kórház esete lett volna, a korábbi hírek szerint az intézményben a koronavírus-fertőzéssel bevitt betegek huszonkilenc százaléka meghalt. Az MSZP-s politikus külön kiemelte azt is, hogy a népegészségügyi központ utolsó fellelhető statisztika szerint a kórházakban ma már több a fertőzés, mint az idősotthonokban.

Ennek kapcsán Korózs Lajos – többek között – a következőkre lett volna kíváncsi:

  • Készült-e jelentés a kialakult helyzetről?
  • Miért csak március végén kezdték szűrni a dolgozókat, ráadásul szúrópróbaszerűen?
  • Igaz-e, hogy egy kétméteres gipszkartonfal választotta el a koronavírusos betegeket a többi ellátásra szorulótól?
  • Igaz-e, hogy nem alkalmas az intézmény koronavírusos betegek fogadására?
A koronavírus-fertőzöttek 29 százaléka elhunyt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban | Magyar Hang

– Azt gondolom, sok más egyéb elfoglaltságuk miatt nem jöttek el a kormánypárti képviselők – fogalmazott Korózs Lajos, hozzátéve, hogy jövő hétfőre ugyanezekkel a napirendi pontokkal új ülést hív össze. Ismét meghívást fog kapni Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az esettel kapcsolatban azt írta, hogy a kormány képviselői egy későbbi alkalommal, a veszélyhelyzetet követően természetesen állnak a bizottság rendelkezésére, hogy a bizottság tagjainak külön is beszámoljanak a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről. Mint írták, Korózs Lajos immár sokadik alkalommal hívta meg a kormány és az operatív törzs képviselőit, akik eddig minden alkalommal eleget tettek a meghívásnak és a napi munkájuk és a napi sajtótájékoztatók mellett több órán keresztül álltak a bizottság rendelkezésére és ott is külön is beszámoltak a járvány aktuális helyzetéről. Szerdán azért nem akartak a bizottság előtt beszámolni, mert „a járvány elleni védekezés ugyanis ma is még teljes erőt és munkaidőt kíván mind a járványügyi hatóságoktól és az egészségügyi vezetéstől”.