Nem merik szállítani a gyermekgyilkossággal vádolt férfit

Nem merik szállítani a gyermekgyilkossággal vádolt férfit

Helyszínelők Szekszárdon 2019. március 9-én (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy korábbi lopási ügy miatt állítják ma délután bíróság elé Szekszárdon K. Dánielt, akit a városban elkövetett gyermekgyilkossággal vádolnak. A budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) a gyanúsított agresszív viselkedése miatt nem vállalja a szállítását, ezért az ügyben távmeghallgatást tartanak – árulta el a Magyar Hangnak Kovács Ildikó, a szekszárdi törvényszék szóvivője. A szekszárdi járásbíróság március 11-i döntése értelmében a férfit harminc napon keresztül vizsgálják az IMEI-ben, hogy eldöntsék, beszámíthatónak minősíthető-e.

A

19 éves K. Dániel a gyanú szerint március 8-án brutális

kegyetlenséggel gyilkolta meg hatéves unokatestvérét, testét a

Séd patak medrében találták meg. A feltételezett elkövetőt

másnap őrizetbe vették, március 11-én pedig a bíróság

letartóztatásba helyezte a férfit, és elrendelte egy hónapos

elmeorvosi megfigyelését.

Szekszárdi gyerekgyilkosság: részleges beismerő vallomást tett a gyanúsított | Magyar Hang

Egy 19 éves, szekszárdi férfit gyanúsít a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság annak a hatéves kislánynak a megölésével, akinek holttestét a Séd patak medrében találták meg pénteken - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője vasárnap Szekszárdon, sajtótájékoztatón. Az MTI beszámolója szerint Csorba Szilárd elmondta: a gyilkosság napján őrizetbe vett férfi részleges beismerő vallomást tett.

A gyilkosság felforgatta a szekszárdi városrész életét, az elkövető rokonait a környékbeliek halálosan megfenyegették, a fokozott rendőrségi készültség mellett a családot el is kellett költöztetni a Patak utcából. A tettes apja testvére az áldozat édesapjának, utóbbi szívességből engedte meg K. Dániel családjának, hogy beköltözzenek a velük közös udvarban álló egyszobás lakásba.

A Szekszárdi Járásbíróság szóvivője a letartóztatást követő sajtótájékoztatón elmondta, a férfi egyelőre nem tisztázott indokkal elhívta magával a kislányt, és az utca mögött folyó patak mentén lévő töltésen haladt vele. Ezután egy nagyobb tárggyal bántalmazta, legalább hat ütést mért a kislány fejére. Amikor értesült a holttest megtalálásáról, a gyanúsított öngyilkosságot kísérelt meg.

Hozzátette: a gyanúsítottnak pszichés állapota miatt a bíróság 2017 őszén elrendelte a cselekvőképességet részleges korlátozó gondnokságát, gondnoka egyik szülője volt. A férfival szemben korábban folyt és jelenleg is folyamatban van eljárás vagyon elleni bűncselekmények miatt. Ez utóbbi ügyet tárgyalja ma a szekszárdi bíróság.

Korábban a 24.hu arról írt, felmerült a szexuális erőszak gyanúja is, ám erről a nyomozás korai szakaszára hivatkozva nem adott tájékoztatást a Tolna Megyei Főügyészség. – Ez még nem tisztázott. A nyomozás még meglehetősen korai szakaszban van. Szakértői vélemények beszerzése szükséges ahhoz, hogy ezt biztosan meg lehessen állapítani – válaszolta a lap kérdésére Kiss Yvette szóvivő.

K.

Dániellel kapcsolatban több lap is megírta, a fiatal férfit

notórius állatkínzóként ismerték a helyiek, akik macskák és

kutyák kegyetlen megölésével vádolták. „Már

két nappal a gyilkosság előtt azt mondta, hogy meg fog ölni

valakit. Ezekben a napokban több macskát is lefejezett” –

nyilatkozta egy helybéli a

Borsnak.

A

gyanúsított komoly mentális és pszichés problémákkal küzd.

Korábban már vizsgálták az IMEI-ben, 2016-ban három évre a 

Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyére került,

ahonnan azonban idő előtt kiengedték. 2017-ben a fiatalt a

bíróság  cselekvőképességet részlegesen korlátozó

gondnokság alá helyezte.

Korábbi nevelője az ATV.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, jelezték a vezetőség felé a fiúval kapcsolatos problémákat, akit nem szabadott volna hamarabb elengedni az intézetből.  Nagy-Bozsoky Lajos elmondta: K.  Dániel teljesen magába zárkózó személyiség, aki gyakorlatilag egy „hároméves gyerek agyával rendelkezik”. Amikor 2016-ban a budapesti  IMEI-ből Nagykanizsára helyezték, K. Dániel már akkor több mint egy tucat különböző gyógyszert szedett. A nevelő azt mondta: többször figyelmeztettek, hogy a fiút vissza kellene helyezni az IMEI-be, de végül ez nem történt meg. K. Dánielt végül jó magaviselete miatt tavaly szabadon engedték. 

Nagy-Bozsoky Lajos, aki a debreceni  javítóintézet speciális csoportját vezeti, az ATV-nek elárulta: rendszerszintű problémák vannak. A  nevelési csoportok véleményét ritkán veszik figyelembe, vezetés dönti el, hogy egy fiatalt kiengednek-e vagy sem: „a továbbgörgetés taktikája folyik, tehát a problémás gyerekek tovább görgetése, hiszen addig sem az intézetnek van vele problémája."

Nagy-Bozsoky

hozzátette, több K. Dánielhez hasonló, tőlük szabadult fiatal

járkál most is az utcákon. Véleménye szerint, bármennyire is

furcsán hangzik,  a javítóintézet szerepe, hogy ezektől a

fiataloktól megmentse a társadalmat.