Nem oldották még fel a látogatási tilalmat az idősotthonokban

Nem oldották még fel a látogatási tilalmat az idősotthonokban

Idős asszony (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősotthonokban továbbra is látogatási tilalom van érvényben, de még karácsony előtt megteremtik a lakók és családtagjaik találkozásának. A részletes szabályokat a következő napokban megkapják az intézmények – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. A fejlemény azért figyelemre méltó, mert az a hír terjedt a sajtóban, hogy feloldották a látogatási tilalmat, holott a Népszava cikke arról is írt, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter és Müller Cecília országos tiszti főorvos által aláírt dokumentum egy ajánláscsomag. „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” című ajánláscsomagot december 8-án szignálta a két vezető. A lap szerint ebben a járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ami kimondatlanul is a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti.

Az ügyben Gy. Németh Erzsébet (Demokratikus Koalíció), Budapest főpolgármester-helyettese is megszólalt a közösségi oldalán, kifejtve, hiába indulnak az emberek az idősotthonokba hozzátartozóikhoz, ott nem fogják tudni őket beengedni, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ idősotthonok látogatási tilalmáról szóló határozata továbbra is hatályban van. Az otthonokba egyelőre tilos beengedni a látogatókat. Gy. Németh szerint Müller Cecília csupán kiadott egy ajánlást, hogy oldják fel a tilalmat, ezt értette félre a sajtó, és a közvélemény.

A főpolgármester-helyettes arról írt, hogy azért értették félre az emberek az ajánlást, mert az előkészítetlen és átgondolatlan. Szerinte csak a ködösítés megy, ennek oka, hogy a kormány egyszerre tilt és enged, hogy ne legyen felelősségrevonható, hogy senki ne kérdezze meg, hogy kinek a lelkén szárad a helyzet – magyarázta.

https://www.facebook.com/gynemetherzsebet/posts/3965395080172121