Nem politikai alapú tisztogatást ígér Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen

Nem politikai alapú tisztogatást ígér Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz tisztogatás, de nem politikai alapú tisztogatásban gondolkodik Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere. – Akik szakmailag nem végeznek kielégítő munkát, akik bűncselekményeket követnek el, lopnak, csalnak, hazudnak, azoktól rövid úton meg kell szabadulnia a városnak. Tisztességes, jó menedzsereket kell találnunk helyettük, miközben szeretnénk megtartani a jól dolgozókat. Ez óriási különbség – magyarázta a szeged.hu-nak adott interjúban Márki-Zay Péter, aki a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként győzött október 13-án a Fidesz által támogatott Grezsa Istvánnal szemben.

A városvezető a 2018-as időközi választáson elért győzelme óta fideszes többségű közgyűléssel dolgozott. Az új ciklusban azonban a polgármesternek lesz többsége 10-5 arányban. – A közgyűlési többséget óriási dolognak tartom, mert eddig a fideszes frakció nagyon sok mindent meg tudott akadályozni. A városban már csak az önkormányzati cégekben lehet esély korrupcióra, ezeknek a cégeknek a vezetőit eddig nem tudtuk leváltani. Előfordult, hogy az orrunk előtt gyártattak Lázár-címeres boros ládákat, de hamis menetlevelek voltak, olyat is tudunk, hogy az ügyvezető a saját céljaira használta a céget. Virágzott a korrupció az önkormányzati cégekben – fogalmazott. A portál kérdésére úgy fogalmazott, hogy a jövőben tisztességes, jó menedzsereket szeretne az önkormányzati cégek élén látni.

Márki-Zay Péter: Amíg a rendszer meg nem bukik... | Magyar Hang

Kitért arra, hogy nehéz megítélni, hogy az általa „pazarlásnak és lopásnak” nevezett tevékenység megszüntetése külön-külön mennyit számít majd, de együttesen százmilliós nagyságrendet tesz ki. – A strandon lesz csúszda, vonzóvá tesszük a létesítményt, amiből többletbevételeket várunk. Újranyitjuk a kempinget is. Az önkormányzati bérlakások eladását leállítottuk, felelős gazdálkodás szeretnénk megvalósítani ezen a területen is. A Hód-Menzánál a lopások megszüntetése 30 millió forintot jelent. Ezt a még Fidesz által kinevezett vezetés mondja, őket például meg is akarjuk tartani – jegyezte meg.

A választói felhatalmazásra vonatkozó felvetésre a város és a térség erős emberét, országgyűlési képviselőjét idézte. – Azt mondanám, amit Lázár János: megkaptuk a jogot és a felelősséget arra, hogy végrehajtsuk a programunkat. Nyugodt vagyok, mert öt évünk van rá, a testületen nem fog múlni. Ugyanakkor nem lesz könnyű, mert a pénzt elő kell rá teremteni, és továbbra is szükség van a kormány támogatására – fogalmazott. A polgármester szerint a Modern Városok Program a fideszes nagyvárosokban sem halad úgy, ahogy kellene. Náluk a program egyik látványos eleme a tramtrain, ami önmagában 70 milliárdos tétel. A vásárhelyiek – szavai szerint – már szívesen megszabadulnának a felfordulástól, ami a városban van, Lázár János jövő tavaszra ígérte ennek a végét.

Tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született | Magyar Hang

Az interjúban kitértek a Fidesz megítélésére is. – Elkötelezett, de nem kritikátlan támogatója voltam Orbán Viktornak, már 2002-ben láttam hibákat, de azok a pozitívumok mellett eltörpültek. A fegyelmezett költségvetési politika, a családbarát intézkedések, a középosztály erősítése, mind szimpatikusak voltak. 2010 után is voltak tetszetős intézkedések, de mindez nem ad felmentést a korrupcióra és a visszaélésekre – mondta. Márki-Zay Péter szerint hiába mentegetik a szavazóik, hogy még mindig jobb, mint Gyurcsány, ez nem ad felmentést az Erdogannal, Putyinnal barátkozásra, a bűnöző migránsok betelepítésére, és az elmúlt ezer év legkorruptabb rendszerének működtetésére. A gyurcsányozás szegényes magyarázat, nem fog örökké kitartani, valódi kormányzásra van szükség – leesett a fideszeseknek is, a pártban is felerősödött a belső kritika hangja.

További részletek olvashatók a szeged.hu interjújában.