Nem sikerült eltalálni a magyar zászlót a Koncz Zsófiát népszerűsítő kiadványon

Nem sikerült eltalálni a magyar zászlót a Koncz Zsófiát népszerűsítő kiadványon

Koncz Zsófia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Apróbb hiba csúszott a Koncz Zsófiát, a borsodi időközi országgyűlési választás fideszes képviselőjelöltjét népszerűsítő kiadványba – vette észre az Alfahír. A szerkesztőknek nem sikerült eltalálni a magyar zászlót. A színekkel nem volt baj, csupán a sorrendet tévesztették el, így magyar helyett egy furcsa olasz trikolórt raktak össze. De az is lehet, hogy Egyenlítői-Guinea kissé elrontott zászlaja került a kiadványra, esetleg még Irán, Kuvait vagy Mexikó kerülhet szóba, a hiba mindenesetre ezek esetében is kisebb lenne, mintha a magyar lobogót próbálták volna megjeleníteni.

Gyanítható azonban, hogy a Szülőföldünk című kampánylappal a magyar hazára kívántak utalni, ez esetben a zöld-fehér-piros trikolór nem tűnik a legmegfelelőbbnek. Örömteli ugyanakkor, hogy a kis füzetkében interjú olvasható Koncz Zsófiával, és kiderül az is, a Fidesz hatalmas eredményeket ért el a körzetben. A korábban büszkén hirdetett kiadvány fotója azóta eltűnt a képviselőjelölt Facebook-oldaláról.

A körzetben azért tartanak időközi választást, mert július 10-én motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc. A Fidesz a tragikus körülmények között távozott képviselő lányát indítja, aki azzal vált ismertté, hogy 2015-ben Böröcz László Fidelitas-elnökkel közösen előállt a „provokátorfigyelő” ötletével: közzé akarták tenni azok nevét, akik szerintük szándékosan zavarják az állami rendezvényeket. Az ötlet botrányt kavart, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogsértőnek minősítette a kezdeményezést. Később Koncz Zsófia Magyarország washingtoni nagykövetségén kapott állást a politikai stábban, külpolitikai munkatársként.

Koncz Zsófia a Szülőföldünk című kiadvánnyal, és a fordított magyar zászlóval. (forrás: Facebook)

Koncz legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy gyermekekkel fotózkodott, amiért a helyi választási bizottság elmarasztalta. Annak ellenére, hogy a KDNP-frakció szóvivője, Nacsa Lőrinc bravúros érveléssel igyekezett megvédeni kollégáját, mondván, hogy Koncz Zsófia jóhiszeműen járt el, és mivel a Fidesz–KDNP politikájában kiemelt helyet kapnak a családok, elkerülhetetlen, hogy családi rendezvényeken is részt vegyen a jelölt.

Az időközi választás az ellenzéki jelölt indulása körüli ellentmondások kapcsán is figyelmet kapott. Miután a Kúria helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, nem indulhat közös ellenzéki jelöltként Bíró László a borsodi időközi választáson. A Jobbik neve ugyanis nem lehet ott a szavazólapon. Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-bejegyzésben azonban azt közölte, hogy nem hátrálnak, konzultáltak a többi ellenzéki párttal, és arra jutottak, hogy Bíró Lászlót az összes többi ellenzéki párt hivatalosan is jelöli, „a Jobbik pedig aktivisták százaival fogja győzelemre segíteni az ellenzéket és Bíró Lászlót”.

A Hvg360 mindeközben arról ír, hogy a miniszterelnöknek és barátjának, Mészáros Lőrincnek is fontos, hogy a borsodi választókerületben esedékes – a kétharmadról is döntő – időközi választás után is a Koncz családnál, egészen pontosan Koncz Zsófiánál maradjon a parlamenti mandátum. A Mészáros-birodalom két legfontosabb cégének egyikét, a Talentis Groupot a felcsúti milliárdos három gyermeke mellett Konczné Kondás Tünde – akinek lánya Koncz Zsófia – képviselheti. Bizalmi állásról van szó tehát. Konczné már nemcsak igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságokat tudhat magáénak a Mészáros-csoportban, hanem annak a Talentis Groupnak a vezérigazgatója is, amelynek két tulajdonosa a ma már válófélben lévő Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix. A Hvg360 konklúziója szerint tehát „Konczné gyakorlatilag mindenre rálát, ami Mészároséknál történik”.

Frissítés:

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint nem volt jogszabálysértő, hogy a tiszaújvárosi választáson induló fidesz–KDNP-s jelölt egy, a szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképet tett közzé a közösségi oldalán – adta hírül az MTI.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) korábban az egyik jelölt kifogása alapján megállapította: Koncz Zsófia megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét azzal, hogy egy a játszótér-felújításról gyerekekkel készített fotót tett közzé a közösségi oldalán. Az NVB csütörtökön bírálta el az oevb határozata ellen benyújtott fellebbezést, 10:1 arányban megváltoztatta az oevb döntését és elutasította a kifogást.

A bizottsági tagok többsége szerint köznevelési intézményben valóban nem lehet a gyermekek részvételével kampányt folytatni, de a kifogásolt rendezvény – bár azon gyerekek voltak jelen – nem köznevelési intézményben történt, így nem ütközik jogszabályba.

Az NVB ugyanakkor 6:5 arányban helybenhagyta a tiszaújvárosi oevb azon döntését, amely szerint nem volt jogsértő Koncz Zsófiának a szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szintén gyerekekkel és tanárokkal készített fotója. Az oevb szerint, mivel a tanév szeptember 1-jén indult, Koncz Zsófia pedig arról számolt be, hogy augusztus 28-án volt az intézményben, amikor nem folyt ott oktatás, tanulók nem tartózkodhattak az iskolában. Így nem állapítható meg a köznevelési törvény sérelme, és a kifogást elutasították.
Az NVB csütörtökön elbírálta az ebben az ügyben érkezett fellebbezést is, és egyetértett az oevb-vel, így helybenhagyta a testület döntését, hogy nem volt jogsértő a jelölt magatartása.

A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.