Nem számít a Jobbik idén strasbourgi ítéletre

Nem számít a Jobbik idén strasbourgi ítéletre

Jakab Péter (Fotó: Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem döntötte el a Jobbik, hogy ismét adománygyűjtésbe kezd-e, miután az ÁSZ újabb, összesen 270 milliós bírságot állapított meg, és ezzel lényegében a csőd közelébe sodorta őket. Jakab Péter, a párt szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy meglátása szerint az már mindegy is, hogy egy ellenzéki erő milyen erőforrásokkal rendelkezik, hiszen a „pártállami ÁSZ” képes attól megfosztani.

A jobbikos politikus elmondta azt is, hogy miután megkapják az Államkincstár határozatát az állami támogatásból 136 millió levonásáról, illetve az ezen felül befizetendő 136 milliós bírságról, akkor utóbbira részletfizetést fognak kérni. Ugyanígy tettek akkor is, amikor néhány hónappal a 2018-as választások előtt – ugyancsak az ÁSZ döntésének értelmében – 330 milliós bírságot kaptak és ugyanekkora összeget elvontak a támogatásukból.

Az akkori ügy miatt egyébként a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak, de az egyelőre kérdéses, hogy mikor születik döntés. Jakab Péter szerint a napnál világosabb, hogy nyerni fognak, de még ő sem számít arra, hogy a határozat megszületik az idei évben, vagyis a májusi európai parlamenti, illetve az őszi önkormányzati választások előtt. Ez pedig azt jelenti, hogy a kampányokban nem pénzzel, hanem „lábbal” kell majd felvenniük a küzdelmet.

Az újabb bírság miatt Sneider Tamás pártelnök rendkívül kongresszust hív össze, ahol tárgyalnak majd a jövőről. – Lehet, hogy végül a pártunkkal fogunk fizetni – mondta Jakab Péter annak kapcsán, hogy nincs annyi pénzük, amennyit elvileg be kellene fizetniük, így pedig lehet, hogy felszámolási eljárást fognak ellenük kezdeményezni. Ugyanakkor maguktól ők nem fogják feltenni a kezüket, a szóvivő szerint a jobbikosokon eluralkodott a „csak azért is” hangulat. – Egy demokráciában példátlan dolog történik most, egyfajta jogállami bozótharcosként próbálunk ösvényt vágni a diktatúra dzsungelében – fogalmazott a politikus.