Nem szavazta meg a kormánypárt a tavak védelméről szóló határozati javaslatot

Nem szavazta meg a kormánypárt a tavak védelméről szóló határozati javaslatot

Civil sajtótájékoztató a tavak védelmében(Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szavazták meg a kormánypárti országggyűlési képviselők az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában azt a 6* civil szervezet, és az ellenzéki pártok által támogatott határozati javaslatot, amely a nagy magyarországi tavak védelméről szól. A javaslat így nem kerülhet a parlament elé.

Kun Zoltán természetvédelmi szakértő, aki részt vehetett a fenntartható fejlődés bizottság ülésén, az ülés után tartott, Greenpeace-szel közös ajtótájékoztatón elmondta: szomorúnak tartja, hogy ez az eredmény született, mert bízott abban, hogy a parlament elé kerülhet a javaslat. A bizottság kormánypárti tagjai közül hárman nem is voltak jelen, helyettük Koncz Zsófia, Böröcz László és Turi-Kovács Béla képviselőtársaik szavaztak nemmel. A fideszes képviselők közül egyedül Bencsik János támogatta a javaslatot.

Kun Zoltán elmondása szerint az ülésen csak a javaslatot támogató ellenzéki képviselők szólaltak fel, és a nemmel szavazó fideszes képviselők nem indokolták meg, hogy miért nem támogatják a határozati javaslatot, amelyhez a tavakat védő civil szervezeteken kívül a Greenpeace is csatlakozott, és az ellenzéki pártok is támogatták azt. Kun Zoltán szerint Koncz Zsófia, Böröcz László és Turi-Kovács Béla képviselők azzal, hogy bármiféle magyarázat nélkül nemmel szavaztak, arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük az ügy nem fontos, elmondása szerint a civilek éppen arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az.

A hat civil szervezetet tömörítő Nagy Tavak Koalíció a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelmét szorgalmazza. Mindegyik tó környékén lakossági felháborodást és a környeztvédők aggodalmait váltották ki a közelmúltban indult nagyszabású magán- és állami beruházások.

A szervezet vállalása az, hogy környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

*cikkünk első változatában helytelenül szerepelt, hogy 74 civil szervezet a tagja javaslatot megfogalmazó Nagy Tavak Koalíciónak. A koalíciót hat szervezet alkotja, a tavaly kiadott közös nyilatkozatukhoz 75 civil szervezet csatlakozott