Nem tartja helyesnek a többség az iskolaőrséget

Nem tartja helyesnek a többség az iskolaőrséget

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tartja helyesnek a lakosság 73 százaléka azt, hogy az idei tanévtől bilinccsel, gumibottal, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök is fegyelmezhetik a diákokat egyes oktatási intézményekben – derül ki a Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Liberális Párt megbízásából készítettek, és a Népszava ismertet. Az iskolaőri rendszert az emberek 22 százaléka támogatja, 5 százalékának nem volt határozott álláspontja.

Az elemzésből az is kiderült, hogy az iskolai fegyelmezés drasztikus eszközeinek támogatását vagy ellenzését elsősorban az iskolai végzettség és a pártszimpátia határozzák meg. Minél magasabb képzettségű valaki, annál kevésbé támogatja a diákok esetleges rendreutasítását fizikai eszközökkel, de még az alapfokú végzettségűek körében is csak 25 százalék ért egyet ezzel. A középfokú végzettségűek 75, a diplomások 79 százaléka utasítja el a gumibotos szigort. Különbség van a férfiak és a nők véleménye között is: előbbiek inkább elfogadják a nagyobb szigort (29 százalék), de kétharmaduk szintén nem helyesli. A nők körében markánsabb az elutasítás, csak 18 százalékuk fogadja el a kemény fegyelmezést az iskolákban.

A Liberálisok elnöke, Bősz Anett a lapnak elmondta, ez a felmérés is bizonyítja, hogy a magyarok jelentős többsége úgy gondolja, az iskolai erőszak visszaszorítására, felszámolására nem az iskolaőrség jelenti a megoldást.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár múlt héten jelentette be: összesen 478 köznevelési és szakképzési intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr szeptember 1-től, 55 intézményben még nem töltötték be a pozíciót. Korábban lapunk is megírta, hogy 1409 jelentkező volt az iskolaőri pozícióra, de a jelentkezők kétharmadát kirostálták. A toborzás még folyik, és remélik, hogy szeptember végére minden iskola igényét ki tudják elégíteni.