Gyertyagyújtással emlékeztek a meggyilkolt rendőrre bajtársai – „A fájdalom, a döbbenet leírhatatlan”

Gyertyagyújtással emlékeztek a meggyilkolt rendőrre bajtársai – „A fájdalom, a döbbenet leírhatatlan”

Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint százan gyűltek össze péntek délután öt óra körül a XI. kerületi rendőrkapitányság épületénél, hogy virágokkal és gyertyagyújtással róják le tiszteletüket az újbudai rendőrtámadásban elhunyt Baumann Péter emléke előtt.

A mindössze 29 esztendős Baumann Pétert családja mellett a teljes magyar rendőrtársadalom siratja. A rendőrkapitányság épületén kívül és belül is emlékhelyet alakítottak ki, a hőssé nyilvánított rendőr fényképével. Mécseseket gyújtottak, virágokat vittek a barátok és kollégák a megemlékezésre. A tömegben a családtagok, barátok és rendőr kollégák mellett mentősök is nagy számban jelen voltak – írja a Blikk.

Ahogy arról beszámoltunk, a Baumann Pétert szíven szúró 35 éves férfit őrizetbe vették, és azzal gyanúsítják, hogy egy rendőrt megölt, kettőt pedig megkéselt. A több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során. Sőt panaszt is tett a gyanúsítás ellen – derült ki Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének a 24.hu kérdésére adott válaszából.  

A tragédiához vezető eseménysorozat csütörtök késő este vette kezdetét, amikor egy újbudai társasház lakói bejelentést tettek a rendőrségen, miszerint az egyik lakás zárva lévő ajtaját betörte egy férfi kalapáccsal azért, hogy bemenjen, ugyanis hangokat hallott. A helyszínre érkező rendőrök közül hárman intézkedés alá vonták a  zavartan viselkedő férfit a társasház folyosóján, majd elkezdték megbilincselni.

Ekkor a férfi rátámadt az intézkedő rendőrökre, majd ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során az őrjöngő férfi rájuk támadt egy 17 cm-es pengehosszúságú késsel azért, hogy megölje őket, és mind a hármukat megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést. A 29 éves Baumannt a szívtájékon érte a szúrás, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

A sérült rendőrök – rövid üldözés után – támadójukat a helyszín közelében elfogták, miután az egyik járőr előbb egy figyelmeztető lövést adott le, majd lábon lőtte a férfit. 

A rendőrség délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy hősi halottnak nyilvánítják a megkéselt rendőrt. Pintér Sándor belügyminiszter is részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak. A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati járműveken gyászszalaggal emlékeznek bajtársukra.

Mint a belügyi tárca közleményében hangsúlyozta, Baumann Péter temetéséről – amelynek költségeit teljeskörűen a rendőrség viseli – később intézkednek, „a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás összes lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja”. 

A meggyilkolt rendőr ügye egységbe kovácsolta a politikai oldalakat, kormánypárti és ellenzéki képviselők is részvétüket fejezték ki, többen kiálltak a rendőrség mellett is. Orbán Viktor miniszterelnök azt írta, „meg kell becsülni a rendőreinket”. Karácsony Gergely a Varsóba tartó vonatról hívta fel a budapesti rendőrfőkapitányt, és felajánlotta a Fővárosi Önkormányzat segítségét. A Jobbik korábbi elnöke, Jakab Péter pedig azt üzente: „Aki az életét feláldozza, az mindent feláldoz! Egy magyar rendőr éjjel ezt tette.”

A Telex arról értesült, hogy a zavart viselkedésű férfi hangokat hallhatott, ezért próbálhatta meg rátörni az ajtót a felette lakóra csütörtök este. Előtte még körbejárta a négyemeletes házat, mindenkihez becsengetett, és olyanokat kiáltott, mint hogy „nem látjátok, mi történik itt?” A felette lakó szomszéd ajtaját aztán teljesen beszakította. A zavart állapotú férfi ugyanakkor azt gondolhatta, hogy ő épp a másik mentésére siet. A Hvg.hu-nak többen arról számoltak be, hogy kötekedősnek ismerték meg az elkövetőt, a harmincas éveiben járó férfi néhány napja épp egy ismerősét látogató rendőrtől kérdezte meg, „miért settenkedik” arrafelé. 

Sz. Szilárd indulatait egyébiránt sem titkolta a környék lakói szerint. „Másfél hónappal ezelőtt kutyasétáltatás közben találkoztam vele. Nagyon felhúzta, hogy hamarosan fizetni kell a parkolásért a környéken, szidta az önkormányzatot, és azt mondta, hogy majd kitépi a fizetést jelző táblákat a földből” – mesélte az érintett tömbben lakó Pongrácz Anita a portálnak. Egyesek szerint fogyaszthatott is valamilyen szert, mert időnként zavartan viselkedett. 

„Peti mosolygós, a rosszkedvet hírből nem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték. Rendőri tanulmányait 2012-ben kezdte a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába. Járta a ranglétrát: 2018. decemberében járőrvezető, fél évre rá járőrparancsnok beosztásba került. Utána körzeti megbízottként dolgozott. Imádta, amit csinált, helytállását vezetői is elismerték. Teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott, ez is bizonyítja szakmai elhivatottságát. A közösség biztonságáért produkált hathatós munkájáért szolgálata alatt hét ízben részesült Önkormányzati jutalomban. Valósággal feloldódott hivatásában, az élete volt a rendőrség, a Cég kitöltötte minden pillanatát, gyakorlatilag hobbija sem volt. Egy éve talált rá a szerelem, társa, Niki szintén hivatásos állomány tagja egy társszervnél. Családját, különösen édesanyját rajongásig szerető emberként ismerték, 32 esztendős bátyja, István is gyászolja. Peti februárban lett volna 30 éves” – így emlékezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság az elhunyt férfire. 

Az újbudai gyilkos ártalmatlanná tételéről videók is készültek, amelyek ITT illetve a Hvg.hu-n tekinthetők meg.