Nem tudni, mennyit költött a minisztérium a bombás plakáttengerre

Nem tudni, mennyit költött a minisztérium a bombás plakáttengerre

A kormány bombás plakátjai Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár meg is dőlhetett idén az állami hirdetési rekord a Telex szerint, mégsem tudjuk pontosan, mennyit költött a minisztérium a szankcióbombás plakáttengerre. A Miniszterelnöki Kabinetiroda nagyjából harmincmilliárd forintot szánt a plakátokra őszig, az pedig mostanra sem derült ki, december végéig mennyivel ugrottak meg a költségek. Míg év elején még azt hirdették, hogy „őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát”, illetve hogy „védjük meg a gyerekeinket”, addig az utóbbi hónapokban már azt láthattuk mindenfelé, hogy „a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket”.

A K-Monitor közérdekű adatigénylése nyomán korábban kiderült, hogy a minisztérium a választások előtt 19,6 milliárd forintot adott ki kommunikációs célokra. A Telex később benyújtott adatigénylést is arról, hogy pontosan mennyibe került a szankciókkal kapcsolatos konzultáció, illetve az azt kísérő kommunikáció, de választ cikkük megjelenéségi nem kaptak. Összesen viszont legalább 27,6 milliárd forint elmehetett reklámokra, kormányzati hirdetésekre.

A hirdetéseket szinte mind a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és a Lounge Design Szolgáltató Kft.-vel kötötték, a szerződéseket pedig a jogszabály szerint a megkötés után hatvan nappal kellene nyilvánosságra hozni. A Kabinetiroda mégis először novemberben, tömbösítve tette közzé szerződéseinek listáját.

Ha az eddig hivatalosan közzétetteket nézzük, a tavalyi évet még nem sikerült lehagyni, akkor ugyanis kormányzati kommunikációs szerződésekre elment közel negyvenmilliárd forint. Viszont nem tudni, az idén közölteket mennyivel dobják meg az év végi költségek, illetve a közösségi médiában elköltött összegek.