Mi magyarázza az önkormányzatoknak ajánlott eltérő földgázárakat?

Mi magyarázza az önkormányzatoknak ajánlott eltérő földgázárakat?

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Fotó Bellai László, Szentendre.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg, mennyiért tudnak földgázbeszerzésre szerződni a szolgáltatók a vállalatokkal. Hétfőn a Napi.hu számolt be arról, hogy az uniós közbeszerzési értesítő aznapi közléséből kiderült, a debreceni A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. a lakossági árnál (747 forint/köbméter) alig drágábban, köbméterenként 798 forintért vásárolhat földgázt a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től. Múlt pénteken szintén a Napi.hu találta meg a közbeszerzési értesítőben, hogy az Alkotmánybíróságnak köbméterenként 1276 forintot kell fizetni a földgázért ugyancsak az MVM Nextnek.

Korábbi, a magyar sajtót bejáró hír szerint Szentendre önkormányzata rövid időn belül három, egymástól gyökeresen eltérő ajánlatot kapott az MVM Nexttől, ugyancsak földgáz szállítására.

A város honlapja szeptember 16-án számolt be arról, hogy a képviselő-testület nem fogadta le az MVM ajánlatát, amely a tavalyi ár 17,5-szereséről szólt, mert azt kifizethetetlennek ítélték. Szeptember 27-én viszont már arról számoltak be, hogy miután a város visszautasította a 17,5-szeres árat, az MVM átsorolta az önkormányzatot a „basic” csomagba. Első pillanatban azt gondolták, az alapcsomag valami kedvezőbb árat takarhat, azonban gyorsan kiderült, ott a tavalyi ár 26-szorosát kellene fizetni a földgáz köbméteréért.

Ezt követően a város polgármestere „felhívta az MVM Energetika Zrt. és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is”. A néhány nap múlva érkezett válasz azt mutatja, sikerrel, hiszen a Szentendre.hu szeptember 29-iki híradása szerint a módosított árajánlat szerint a „basic” csomagban a tavalyi árnak „már csak” a tízszeresét kell fizetni a gáz köbméteréért.

A cikk azt is megemlíti, „az árképzés irrealitását jelzi, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár (C) 1310,24 Ft/m³ volt, míg a szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³.”

– Pillanatnyilag itt tartunk, de folyamatban van az újabb közbeszerzési eljárás, amelytől azt reméljük, sikerül még olcsóbban gázhoz jutnunk – nyilatkozta a Magyar Hangnak a város polgármestere.

Fülöp Zsolt elmondta, polgármester társaitól is azt hallja, nagyon eltérő árakon kapnak ajánlatot a szolgáltatóktól, ugyanakkor fogalmuk sincs, miként mutathatnak ekkora szórást az árak.

– Én mindig örülök annak, ha valahol alacsonyabb áron jut egy cég vagy egy önkormányzat földgázhoz, annak pedig még jobban, ha ez nagy sajtónyilvánosságot kap, mert a jelek szerint – ahogy ezt a szentendrei történések is bizonyítják – ez elősegíti az áraknak legalább részleges letörését. Annál is inkább fontosnak tartom ezt, mert az önkormányzatok közpénzzel bánnak, és ha hagyjuk, hogy a szolgáltatók visszaéljenek erőfölényükkel, akkor indokolatlanul sok közpénzt vagyunk kénytelenek fölöslegesen elkölteni – fejtegette a polgármester.