Nem ugrottak rá a pártok Hadházy ötletére

Nem ugrottak rá a pártok Hadházy ötletére

Tüntetők az MTVA székháza előtt 2018. december 16-án (Fotó: Varga Máté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem tűnik úgy, mintha az ellenzéki pártok nagyon lelkesednének Hadházy Ákos felvetéséért, hogy október 23-án az állami televízió előtt tüntessenek közösen. Nem is beszélve arról, hogy nagyobb tömeg összeterelése kérdéseket is felvet, hiszen a koronavírus-járvány második hulláma – ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott – felszálló ágban van.

Ha kell, akár szkafanderben is, de gyűljön össze százezer tüntető a Kunigunda útjánál, vagyis az MTVA székháza előtt október 23- án – jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében, ahol a politikusok arról számoltak be, 260 ezer nemzeti konzultációsívet küldtek nekik vissza. Hadházy szerint ugyanis addig küzdeni kell, amíg nincs új, konszenzussal megválasztott vezérigazgatója a közmédiának, illetve míg nem tiltják be a fizetett kormánypropagandát.

Mit szólnak az ellenzéki pártok?

A Magyar Hang megkereste az ellenzéki pártokat. A legtöbben rövid, diplomatikus válaszban jelezték: még nem döntöttek arról, milyen programmal készüljenek a megemlékezésre.  – Jelenleg még figyeljük és vizsgáljuk a járványhelyzet fejleményeit, nem döntöttünk még az október 23-i programunkról – írta a Momentum, és szinte szó szerint ugyanezt a választ kaptuk az MSZP-től is. A Jobbik szóvivője, Farkas Krisztina is csak annyit közölt, nem döntött a Jobbik. – Felelősen gondolkodó ellenzéki pártként folyamatosan figyeljük a járványügyi adatokat, amelyek befolyásolni fogják a döntésünket – tette hozzá. Ehhez hasonlóan a DK is hangsúlyozta válaszában: – A Demokratikus Koalíció még nem döntött arról, hogy a Hadházy Ákos által október 23-ára meghirdetett Kunigunda úti tüntetésen szervezetileg részt vesz-e, felelős pártként figyeljük a járványügyi adatokat, és a járványhelyzettől tesszük függővé a részvételt, illetve egyéb összellenzéki megmozdulások szervezését – írták.

– A Hadházy Ákos által megfogalmazott célokkal egyetértünk, ugyanakkor a már sajnos kialakult és a várhatóan fokozódó járványhelyzetben nem tartjuk szerencsésnek tömegrendezvények szervezését, emberek utcára vitelét. Az LMP október 23-ai megemlékezéséről a párt elnöksége fog dönteni – közölte a párt.


Ugyanakkor a Párbeszéd válaszában egészen konkrét volt Hadházy ötletével kapcsolatban, és a többi párttal ellentétben nyíltan kimondták: „A koronavírus-helyzet miatt egyik párt sem támogatja". Így ők is a járványhelyzet függvényében fognak dönteni október 23-ai programjukról.

Régi küzdelem Hadházyé

Emlékezetes, a rabszolgatörvény ellen tiltakozó tüntetések közepette, 2018 végén került először igazán komolyan a figyelem középpontjába a közmédia kérdése. Ekkor az ellenzéki politikusok a köztévé székházába is bementek, hogy elérjék: olvassák be követeléseiket, ám erre végül nem került sor, és például Hadházyt erővel távolították el az épületből. Ugyan Hadházy Ákos és Szél Bernadett később is több alkalommal visszatértek az MTVA székházába, ez az ellenzéki pártok részéről mérsékelten talált támogatásra. Tény, egyrészt a tüntetések szempontjából viszonylag kieső területen van a Kunigunda útján található épület, a harmadik kerületben. Emellett az ottani tüntetés kérdése láthatóan megfáradt az ellenzéki pártok körében, így leginkább Hadházy Ákos az, aki életben tartja az ügyet.

Nem lesz elég az összefogás

Érdekesség,hogy Karácsony Gergely főpolgármester nemrégiben arról beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában: már olyan hangulat kezd kialakulni, hogy ha van összefogás, van győzelem. – Szeretném mondani, hogy rohadtul nem. Az ellenzéki egység csak annyit jelent, hogy felmentünk a pályára, de a meccs még csak ezután jön. Azt pedig úgy lehet megvívni, ha közösen lesz javaslatunk a rengeteg egzisztenciát fenyegető gazdasági válság kezelésére – közölte.

Majd hozzátette azt is, „ha megvan az ellenzéki egység, akkor esetleg foglalkozhatnánk azokkal a szavazókkal is, akiket meg kell nyerni ahhoz, hogy változás legyen. Mert nem az a probléma, hogy nem adjuk össze az ellenzéki szavazatokat, hanem az, hogy ma még nincs belőlük elég”.