Nem vagyunk írásszakértők – a választási iroda elnökhelyettese a közelgő voksolásokról

Nem vagyunk írásszakértők – a választási iroda elnökhelyettese a közelgő voksolásokról

A Jobbik politikusai az Országos Választási iroda épületében az EP-választási ajánlószelvényekkel 2019. április 8-án (Fotó: Facebook/Gyöngyösi Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kapacitása és felhatalmazása sincs a választási irodáknak arra, hogy például a közelgő európai parlamenti választásokra a pártok által leadott ajánlóíveken szereplő aláírások hitelességét ellenőrizzék – mondta a Népszavának adott interjújában a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese. – Nem vagyunk írásszakértők – fogalmazott Gáva Krisztián, hozzátéve, hogy amikor kétség van, akkor a választási irodák feljelentést tesznek a rendőrségnél, ennyit tudnak tenni.

Ez a kérdés azért is aktuális, hiszen éppen nemrég derült ki, hogy a rendőrség felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben, habár a számukra is egyértelműen csaltak az ajánlóívekkel. A DK delegáltja Oláh Lajos bukkant rá még a 2018-as választások előtt, hogy Lévai Katalin pártja, a Lendülettel és a Fidesz ajánlóívein 341 név teljes azonosságot mutat, csak éppen a hozzájuk tartozó aláírás más.

Aláírásgyűjtés: együtt érkeztek a Fidesszel, de a Jobbik lett az első leadó | Magyar Hang

Ki volt a leggyorsabb? Az Országos Választási Irodához fordultunk a válaszért.

Az NVI elnökhelyettesével készített interjúból az is kiderült, hogy a választási iroda azt sem tudja kiszűrni, ha egy korábban a névjegyzékbe regisztrált határon túli magyar időközben meghal. Vagyis elvileg ugyanúgy kap a levélszavazáshoz szükséges csomagot. Gáva Krisztián elmondása szerint a levélszavazat kitöltéséhez olyan személyes adatokat kell tudni, amelyeket csak az adott választópolgár ismerhet, aki mégis más helyett szavaz, bűncselekményt követ el.

A választási iroda egyébként a május 26-i európai parlamenti választáson csak azután hozhat nyilvánosságra eredményeket, amikor az utolsó szavazóhelyiség be nem zárt Európában, ez Olaszországban 23 órakor lesz. Akkor itthon már nagyjából 90 százalék körül lesz a feldolgozottság. Azt azonban nem tudják kizárni, hogy a szavazókörökben ülő pártdelegáltak már korábban kiszivárogtassák az általuk látott adatokat.