Nemcsak kínai, orosz vakcinát is gyártanának a magyar oltóanyaggyárban

Nemcsak kínai, orosz vakcinát is gyártanának a magyar oltóanyaggyárban

Szijjártó az orosz ipari- és kereskedelmi miniszterrel egyeztetett (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tárgyalások kezdődtek a stratégiai együttműködésről a magyar nemzeti oltóanyagközpont és az orosz vakcinagyártásért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából csütörtökön találkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel. Azt, hogy a magyar oltóanyaggyár a kínai Sinopharm-vakcinát is gyárthatja, hétfőn derült ki.

Mint Szijjártó mondta, elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását, ha sikerül lezárni a stratégiai együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyek után a technológiai kérdések következnek. – A lényeg az, hogy mind orosz, mind magyar oldalról nyitottság és készség van arra, hogy a nemzeti oltóanyaggyárunk orosz licenc alapján is gyárthasson majd oltóanyagot – mondta Szijjártó Péter.

Gyenisz Manturovnak két más orosz kollégájához hasonlóan szerdán ítélt kitüntetést a vakcinabeszerzésben nyújtott segítségük miatt Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő javaslatára, erről itt írtunk.