Nemény András: Pontosan tudjuk, hogy a Fidesz verhető

Nemény András: Pontosan tudjuk, hogy a Fidesz verhető

Fotó: Nemény András Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy applikáción keresztül jelezhetnék az emberek bármilyen problémájukat – a Szombathely polgármesteri posztjáért induló Nemény Andrásnak ez lenne az első intézkedése városvezetőként. A Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt által támogatott politikus nemrég Brüsszelben is tárgyalt arról, milyen támogatásokra számíthat a város.

– A Fidesz elveszítette közgyűlési többségét, nyilvánosak a belső viták, Puskás Tivadar sem indul újra, mégis a májusi EP-választáson 52 százalék felett végeztek. Most mire számít?
– Szombathely alapvetően konzervatív beállítottságú város, ez az országos szavazásokon meg is látszik. Viszont amikor helyi szereplőkről kellett döntést hozni, kiemelkedően nagy arányban szavaztak az ellenzéki jelöltekre. Pontosan tudjuk, hogy a Fidesz verhető helyben. Az elmúlt pár hétben nagyon sok klasszikus Fidesz-szavazó mondta nekünk, hogy ránk fog voksolni, mert annyira elege van az elmúlt kilenc év tehetetlenségéből.

Elég lesz az ellenzéknek, hogy a Fideszt belső harcok feszítik? | Magyar Hang

– Országszerte sok helyen összellenzéki együttműködés jött létre, önöknél a Jobbik kimaradt, és a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben induló, szintén fideszes Koczka Tibor mögött áll. Ez nem zavarja meg az ellenzéki választókat?
– A Jobbik már korábban is közölte, hogy két jelöltet tart alkalmasnak, vagyis engem is. Bana Tibor alelnök pedig ki is mondta, hogy támogatásra érdemesnek tart.

– Mit üzen azoknak, akik amiatt aggódnának, hogy egy ellenzéki vezetővel Szombathely veszítene?
– Az összes ellenzéki városról látszik, hogy nem vesztese, hanem győztese a rendszernek. Már csak azért is, mert nem kellett felülárazniuk semmit, így ugyanannyi pénzből több beruházást tudtak megvalósítani. Nemrég tárgyaltam Brüsszelben az unió két alelnökével, és ígéretet kaptam arra, hogy nagyobb összegek lesznek elérhetők közvetlenül a városoknak. Mi már most tudjuk, mire akarunk pályázni.

– Mire?
– Olyan beruházásokat tervezünk, amelyek a városban élőknek is jók, és a klímavédelmet is érintik. Ilyen a közösségi közlekedés fejlesztése, kerékpárutak építése vagy a levegőtisztasággal összefüggő beruházások.

„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait" | Magyar Hang

– Ellenzéki politikusként együtt tudna működni a kormánnyal? Különösen Hende Csabával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, aki nemrég lényegében vezényelte, ahogy önt hazaárulózzák?
– Bárkivel képes vagyok együttműködni Szombathely érdekében. Hende Csabának is érdeke a város sikere, hiszen a 2022-es országgyűlési választások előtt fel kell mutatnia valamit. De sokkal jobban hiszek abban, hogy minisztériumokban dolgozókkal érdemes jó kapcsolatot ápolni. Eddig ugyanis hiába kért bármit a közgyűlés Hende Csabától, az sosem valósult meg.

– Mi lenne polgármesterként az első intézkedése?
– Szolgáltató várost ígértünk, egy ezt megalapozó applikációt már ki is fejlesztettünk. A lényege, hogy a lakosok bármilyen problémáról bejelentést tudnak tenni, legyen az kátyú, szemét vagy egy nem működő jelzőlámpa. Egy gyors reagálású csoportot hoznék létre az ilyen bejelentések kezelésére. Számos más terv is van még, például ezer fa ültetése, utak, járdák, játszóterek felújítása. Erre pénz is van.

Mirkóczki Ádám: Szoros verseny lesz | Magyar Hang

– Ismert, hogy Ungár Péter is érdemben beszállt a kampányba, az ő jelenléte, adott esetben a pénze segítette az ellenzéket?
– Mindenki munkája segítette az ellenzéket. Ungár Péter láthatóan szívvel-lélekkel szállt be a kampányba úgy, hogy cserébe semmilyen pozíciót nem kért és nem is kap, a sikernek viszont együtt fogunk örülni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!