Német–belga özönvíz: egyre több a halott, már 1300-an tűntek el

Német–belga özönvíz: egyre több a halott, már 1300-an tűntek el

Vasúti szerelvény rekedt a Kyll folyó megáradt vizében a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Kordel településen 2021. július 15-én. Az özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület, és legkevesebb 42 ember életét vesztette. MTI/AP/Michael Probst

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már legalább nyolcvanan elhunytak Németországban és Belgiumban az évszázad legnagyobb esőzése okozta áradásokban, 1300 ember pedig eltűnt.

A hét elején kezdődött özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban teljes városokat és falvakat árasztott el a víz, rengeteg épület megsemmisült. A legtöbb halálos áldozat Németországban van, a legfrissebb összesítések szerint Észak-Rajna-Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék-Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket. De legalább tizenegy ember halt meg Belgiumban is, ahol szintén több eltűntet is jelentettek.

Németországban több száz katonát is bevontak a mentési munkálatokba. Sok embert a házak tetejéről kellett kimenekíteni, több épület áll közel az összeomláshoz. Sok területet csak helikopterrel lehet megközelíteni, akkora a víz – erről már a Telex számolt be a BBC és a CNN híradása alapján.

A védekezésben és a mentésben 15 ezer emberrel vesz részt a tűzoltóság, a katonaság, a rendőrség és a katasztrófavédelmi szervezet. A katonaság munkagépekkel és tankokkal segít megtisztítani az utakat a kidőlt fáktól és törmeléktől, a háztetőkön ragadt embereket pedig helikopterekkel mentik.

Péntek reggel a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legdrámaibb helyzet. A helyi hatóságok közlése szerint az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépület, amelyekből segélyhívásokat regisztrálnak. Sok lakó a figyelmeztetések ellenére visszatért otthonába, vagy nem is hagyta el. Mentésüket nehezíti, hogy a környéken gázszivárgás van, amelyet egyelőre nem tudtak megszüntetni.

Pénteken további esőre, így az áradások emelkedésére lehet számítani.

Armin Laschet, az áradások által leginkább sújtott Észak-Rajna-Vesztfália tartomány vezetője szerint fel kell gyorsítani a klímaváltozás elleni intézkedéseket, különben egyre több hasonló helyzettel kell szembenézniük.

A csapás miatt Joe Biden amerikai elnök is részvétét fejezte ki.

Hollandia is veszélyben van, a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt megemelkedett a folyók vízszintje.

A dél-hollandiai Maastrichtben tízezer embert szólítottak fel arra az MTI szerint, hogy hagyják el otthonaikat, és keressenek védelmet az árvíz elől, mert a Mass folyó várhatóan lakott területeket áraszt el. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett. A hadsereg több száz katonát küldött segítségül. A holland királyi pár még csütörtök este az árvíz sújtotta térségbe utazott, ahol helyi polgárokkal és polgármesterekkel találkozott.

Belgiumban a közel 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott. A Maas folyó mentén élőket felszólították, hogy hagyják el otthonukat.

Annelies Verlinden belügyminiszter az Európai Unió polgárvédelmi mechanizmusának elindítására szólított fel, Franciaország, Olaszország és Ausztria pedig sürgősségi segítséget ajánlott fel.