„Németh Szilárd magát az Alaptörvény feletti élő alkotmánynak tartja, aki szóban törvénykezik”

„Németh Szilárd magát az Alaptörvény feletti élő alkotmánynak tartja, aki szóban törvénykezik”

Németh Szilárd (Forrás: Németh Szilárd/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha így folytatódik, garantáltan meg fogja buktatni a Fidesz alelnöke a Fideszt Csepelen – mondta Ábel Attila, Csepel fideszes alpolgármestere Németh Szilárdról a Népszavának adott interjújában.

A Németh Szilárd és Borbély Lénárd polgármester közötti ellentét az utóbbi hetekben kapott széles nyilvánosságot, miután a Kozma István Birkózó Akadémia köré vont kordonon látványosan összecsapott a két fél.

Az, hogy a birkózócsarnok-vita csak a jéghegy csúcsa a helyi Fidesz belharcaiban már Ábel Attila Magyar Hangnak adott korábbi nyilatkozatából is egyértelműen kiderült, de ezt most tovább árnyalta. „Három évig próbáltunk leülni Németh Szilárddal, hogy megbeszéljük a problémás csepeli ügyeket. A Csepel SC fejlesztésével kapcsolatban is több éve próbálunk egyeztetni. A Fideszben ő áll magasabban a ranglétrán, és meggyőződéssel vallja, hogy választókerületi elnökként joga van akár megbuktatni is a polgármestert. Akkor is, ha sikeres, és ha ebbe a helyi Fidesz belebukik” – mondta most a Népszavának Ábel Attila, aki korábban Németh szoros szövetségese volt, sőt, 2004 és 2019 között a csepeli Fidesz elnöki posztját is betöltötte.

Ábel Attila szerint Némethnek „valójában az volt a baja, hogy nem ő a polgármester. Összeférhetetlenség miatt nem is lehetett volna ő, de ezt képtelen volt elfogadni és elviselni. Évről évre egyre durvább vádakkal támadta Borbély Lénárdot. Aztán 2019 tavaszán – az EP és önkormányzati választások előtt – négyszemközt arra kért engem, hogy segítsek neki megbuktatni a polgármestert. Én erre azt kértem tőle, hogy ne indítson belháborút, mert abból csak az ellenzék jön ki győztesen. Ezért váltatott le 15 év után a csepeli Fidesz éléről” – mondta.

Hozzátette: „Most ott tartunk, hogy – nyilvánvalóan Németh Szilárd utasítására – kilenc alkalommal szavazott több fideszes önkormányzati képviselő az ellenzékiekkel együtt a fideszes polgármester ellen a csepeli testületben. Miután a civilekkel kötött koalícióval is csak egy fős a többségünk, ha így folytatódik, garantáltan meg fogja buktatni a Fidesz alelnöke a Fideszt Csepelen. A képviselő úr párton belül sem titkolja, hogy erre készül, és ezzel lényegében ellenzéki kézre akarja adni Csepelt.”

Ábel Attila azt mondta, azért szólalt meg most, mert tudja, hogy Németh az országgyűlési választások után elérkezettnek látja az időt arra, hogy bármi áron megbuktassa a Fideszt Csepelen.

Hozzátette, nem csak az ellenzéki politikusok, de „Németh Szilárd sem fogadja el teljesen az Alaptörvényt. Van egy zavaros elmélete, amely szerint az Alaptörvény leírt szövege felett áll egy láthatatlan, élő alkotmány, amit a Fidesz választókerületi elnökei testesítenek meg. Mivel ő az alkotmányozó többség tagja, ő saját magát az Alaptörvény feletti »élő alkotmánynak« tartja, aki szóban törvénykezik. Erre vezeti vissza, hogy nem a megválasztott polgármester a polgármester, hanem a választókerületi elnök. Valójában ezért nem lehet vele leülni tárgyalni semmiről, hiszen álláspontja szerint övé a hatalom, nekünk nincs jogunk semmiben sem vitatkozni vele. Azért nem bontja le a kordont sem, mert neki Borbély Lénárd nem polgármester, és saját magát a törvények felett állónak tartja.