Németh Zsolt nem gondolja, hogy a „Ruszkik haza!” megjegyzés ne férne bele a semlegességbe

Németh Zsolt nem gondolja, hogy a „Ruszkik haza!” megjegyzés ne férne bele a semlegességbe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon rövid telefonos interjút sikerült készítenünk Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével. A politikust azért kerestük péntek reggel, mert csütörtök este azt írta ki Facebook-oldalára, hogy „Ruszkik haza! Legyen béke”. Németh a posztját még azzal a kommenttel egészítette ki: „Az egész világ érdeke a béke!”

Ez – nemcsak szerintünk, de a poszt alatt megjelent közel másfél ezer komment szerint is – nehezen összeegyeztethető Orbán Viktor kormányfő és a párt azon álláspontjával, hogy az ukrán-orosz konfliktust illetően semlegesnek kell maradnia Magyarországnak, illetve „stratégiai nyugalom” kell, hogy áthassa a politikusok megnyilvánulásait.

Németh Zsolt az ezt firtató kérdésünkre, miszerint bejegyzése eszerint ellentmondásban áll a Fidesz politikájával, azt közölte: „Nem értek egyet ezzel a felvetéssel”, majd bontotta a vonalat.

Így nem tudtuk megkérdezni, hogy meggyőződéses atlantista hírében álló politikusként megérti-e Putyint, szerinte lehet-e háborús bűnökkel vádolni az orosz elnököt, illetve hogy mit gondol arról, hogy EU- és NATO-szövetségeseink fegyverekkel segítik Ukrajnát. Szerettük volna megtudni azt is, személy szerint helyesnek tartja-e, hogy a semlegesség és stratégiai nyugalom politikájára hivatkozva Magyarország hallgat, miközben az orosz haderő polgári célpontokat – iskolákat, színházat, piacot – lő. Kérdéseinket ezért SMS-ben küldtük el, amint érkezik válasz, frissítjük cikkünket, vagy új cikket írunk.

Németh Zsolt bejegyzéséhez egyébként hozzászólt Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere is: „Örülök Zsolt, hogy Orbán Viktorral szemben felébredt a lelkiismereted. Sohasem késő.”

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!