Németországból jött haza a testvére esküvőjére, az egész násznép karanténba került a lagzi után

Németországból jött haza a testvére esküvőjére, az egész násznép karanténba került a lagzi után

A német hadsereg és a Vöröskereszt munkatársai készülnek a Tönnies húsüzem dolgozóinak koronavírus-tesztjeire (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy tolnai esküvőre, testvére lakodalmára érkezett haza Németországból egy koronavírusos beteg – írja a Teol, a Tolnai Népújság online kiadása. A fertőzött feltehetően nem volt tisztában vele, hogy magában hordozza a kórokozót, így azonban az egész násznép karanténba került.

– Az étterem tulajdonosa természetesen dühös, mert vétlen, és nem szeretné, ha emiatt bármi hátrány érné. Elmondja, hogy ők a járványhelyzettől függetlenül is maximálisan ügyelnek a higiéniára. Mindennapos dolog náluk a fertőtlenítőszeres felmosás, mosogatás, kilincstisztítás – olvasható a portálon.

Barna Györgyi, a tolnai vezető háziorvos azt mondta a lapnak, hogy hozzá két kontakt személy tartozik. Hozzátette: vélhetően a fertőzött rokon, akit teszteltek, még nem volt az eredmény birtokában, amikor elment az esküvőre. A többieket egyelőre nem tesztelik. Ha valaki tüneteket észlel, meg fogják vizsgálni, ha nincs probléma, akkor két hét múlva feloldják a karantént.

Tolna megyében április 29-e óta nem találtak új fertőzöttet, egészen mostanáig. Az új eset feltehetően a lakodalomra hazatért beteg – írja a portál. A megyében regisztrált betegek száma sosem ment tizenhét fölé, sőt, utólag ebből a tizenhétből összesen négyen át is kerültek másik megyébe, miután kiderült róluk, hogy nem Tolnában laknak életvitelszerűen

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat – közölte a külgazdasági és külügyminiszter június 6-án, szombaton, a határok egy nappal később nyíltak meg. Németországban csütörtökig 195 893-an fertőződtek meg, 8995-en hunytak el, 179 100-an pedig meggyógyultak. Az új megbetegedések száma stabilan emelkedik az országban, két hét alatt csaknem hétezer új fertőzöttet regisztráltak, az új esetek aránya azonban még így bőven 1 százalék alatt van.

Németországban alakult ki sz elmúlt hetek egyik legnagyobb európai járványgóca. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban, mégis visszahozták a járvány eddigi legsúlyosabb, március-áprilisi szakaszában megismert korlátozásokat. Minderre azért volt szükség, mert a régió egyik legnagyobb cége, a Tönnies húsipari holding rheda-wiedenbrückeni központi üzemében rövid idő alatt nagyon sokan fertőződtek meg. A 7000 dolgozóból 1553-nál mutatták ki az új típusú koronavírus. Az üzemet leállították, a dolgozókat és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték.