Nemsokára, néhány hét múlva, június elején, talán valamikor nyáron jöhet a nyitás? Mikor kaphatjuk vissza az életünket?

Nemsokára, néhány hét múlva, június elején, talán valamikor nyáron jöhet a nyitás? Mikor kaphatjuk vissza az életünket?

Lelakatolt székek egy speyeri étterem előtt 2020. október 30-án. Németországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében november másodikától egy hónapra bezárnak az éttermek, bárok, éjszakai klubok, valamint a szabadidős intézmények és létesítmények, például fitneszstúdiók, úszómedencék, színházak, operaházak, koncerttermek, vásárok, mozik és szabadidőparkok. MTI/EPA/Ronald Wittek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs kétsége, hogy szabad nyarunk lesz, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte a lakosságot, még néhány hetet bírjon ki. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Bayer Show-ban már arról beszélt, hogy komolyabb enyhítésre csak május végén, június elején lehet lehetőség, amikor a népesség nagyjából felét már átoltották. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint pedig „talán valamikor nyáron lélegezhetünk fel”.

– Mindenkit arra kérünk, hogy ezt a néhány hetet még bírja ki, és tartsa be a szabályokat. Biztosak vagyunk benne, hogy együtt sikerülni fog, és ez oda fog vezetni, hogy Magyarországon más európai országokat megelőzően előbb fogjuk visszanyerni normális, régen megszokott és az elmúlt hónapokban nem tapasztalt életünket – mondta rendkívüli bejelentésében pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A „néhány hetet” a miniszter nem határozta meg pontosabban.

Csak annyit mondott: „nemsokára” túl leszünk a járvány harmadik hullámán, és megkezdődhet a nyitás. Lehetetlen eldönteni, hogy csak azokra a nyitási intézkedésekre gondolt, amelyeket ezt követően sorolt fel, és amelyek 2,5 millió oltás után, vagyis a tervek szerint húsvét után nem sokkal következhetnek be, vagy arra, hogy ezen kívül más nyitási intézkedéseket is elképzelhetőnek tart rövidebb időn belül.

Az már biztosnak tűnik, hogy ha a beadott oltások tekintetében elérjük a 2,5 milliós határt, akkor a kijárási tilalom este tíz órára módosul, az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva, valamennyi bolt kiniythat, ugyanakkor az üzletekben tíz négyzetméteren csak egy vásárló tartózkodhat. A szolgáltatások a március 8-i szigorítás előtti szabályokhoz térhetnek vissza, az iskolák pedig április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint, az általános iskolák, óvodák és gimnáziumok is a rendes oktatásra állhatnak vissza.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter közelebbi becslést is adott arról, hogy szerinte mikor térhet vissza a normális élet: a néhány hét ezek szerint nyolc hetet jelenthet. – Én úgy gondolom, hogy május végén, június elején Magyarországon, Európában a legeslegelsők között határozottan lehet a szigorításokon enyhíteni – mondta a Bayer Show-ban.

Kásler Miklós kijelentése annyit biztosan elárul, hogy valamilyen, a korábbi normális élettől eltérő korlátozások hatályban lesznek várhatóan még május végén is. Ezt a dátumot az átoltottság függvényében jelölte meg a miniszter. A nyitás elmondása szerint – ha minden negatív körülményt figyelembe veszünk, köztük azt, hogy a brit mutáns a szervezetben 5 nappal tovább perzisztál, és gyorsabban is terjed, valamint ha nem jön közbe egy előre nem látható körülmény, például egy még újabb mutáns – a populáció nagyjából felének átoltottsága után jöhet.

Ehhez képest Gulyás Gergely lehetségesnek tartja, hogy bizonyos emberi találkozások csökkentésével járó korlátozásokon már előbb lazítsanak (a korábban említett iskola-és üzletnyitáson kívül is). – Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen – válaszolta Gulyás Gergely egy szombati online lakossági fórumon arra a kérdésre, mikor nyithatnak ki a vendéglátóhelyek teraszai, hozzátéve, hogy „minden jövőre vonatkozó prognózis amúgy is bizonytalan, most különösen az”.

A kávézók terasza gyakori téma lett mostanában a magyar nyilvánosságban, a kérdéshez a napokban Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora is hozzászólt. Az RTL-nek azt mondta: úgy tudja, hogy a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak, vagy átestek fertőzésen. A szakember szerint száz százalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha 5 millió embert sikerülne beoltani.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szintén úgy nyilatkozott hétfőn, hogy senki nem érezheti magát biztonságban. Hangsúlyozta, hogy semmilyen védőoltás sem ad 100 százalékos védettséget, így mindenkinek védekezni kell továbbra is, saját maguk és mások miatt is. Tehát, ha áprilisban valóban kinyitnak a teraszok, akkor a jelenlegi vélemények alapján akár az is előfordulhat, hogy ott senki nem ül majd – az oltatlanok azért, mert valószínűleg nem lesz nekik megengedve, az oltottak pedig esetleg azért, mert amíg legalább 5 millió embert be nem oltanak, ők sincsenek száz százalékos biztonságban, és másokat is veszélyeztetnek.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának azt mondta: „talán valamikor nyáron lélegezhetünk fel”. Ez akár a Kásler Miklós által megjelöltnél későbbi időpontot jelenthet, hiszen szó lehet júniustól augusztusig bármilyen időpontról, ráadásul a főorvos arra is utalt, hogy még ezt sem tartja biztosnak.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában optimistábbnak tűnt, a kormányfő elmondása szerint nincs kétség benne afelől, hogy szabad nyarunk lesz. Ez lényegében egybevághat azzal, amit Kásler Miklós nyilatkozott, aki szerint május végére-június elejére lehet meg a komolyabb enyhítésekhez szükséges átoltottság.

A jelenleg rendelkezésre álló nyilatkozatok megfejtése tehát úgy szól, hogy a kormány tervei szerint, ha semmi nem váratlan fordulat jön közbe, akkor május végéig minden valószínűség szerint nem tér még vissza a normális életünk, vagyis maradnak a társadalmi életet korlátozó intézkedések, leszámítva persze a kereskedelmet és az oktatást érintő teljes lockdownt, amit hamarosan feloldhatnak. Tehát még további két hónapig nagy valószínűséggel hasonló körülmények között kell kitartani, mint ahogy az ősz végét és a telet töltöttük.

Kivéve a középiskolás korosztályt, akik ekkor iskolába sem járhattak, most viszont a tervek szerint már lesz erre lehetőségük, és a kereskedelmet, amelynek viszont nehezebb lesz, mert március 8-ig szabadon, a most közelgő enyhítés után viszont csak meghatározott korlátozásokkal működhet majd. Természetesen azt sem zárják ki a hétvégén nyilvánosságra került vélemények, hogy kevésbé komoly enyhítésekre már ez előtt az időpont előtt sor kerüljön, például hogy bizonyos személyek meghatározott feltételekkel, nem száz százalékos biztonságban már május vége előtt kiüljenek egy kávézó teraszára.