Pegasus-ügy: Pintérnek és Szijjártónak is felelnie kell a kérdésekre

Pegasus-ügy: Pintérnek és Szijjártónak is felelnie kell a kérdésekre

Elhelyezik a zárt ülést jelző táblát az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában még 2017-ben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét két minisztert faggathatnak majd az ellenzéki képviselők, a lehetőséget pedig nyilvánvalóan kihasználják arra, hogy a Pegasus kémszoftverről is tegyenek fel kérdéseket. A Magyar Hang információi szerint ugyanis Pintér Sándor és Szijjártó Péter is ott lehet majd a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén.

Várhatóan december 9-én – vagyis bő két hét múlva – ül össze újra az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága – tudta meg a Magyar Hang a testület jobbikos elnökétől. Stummer János elmondta, hogy két minisztert is várnak az ülésre: Pintér Sándor belügy- és Szijjártó Péter külügyminisztert, mindkét tárcavezető az úgynevezett éves meghallgatásán vesz majd részt. Ilyenkor az szokott történni, hogy a miniszter nyílt ülésen, vagyis a nyilvánosság előtt elmondja a beszámolóját és ugyancsak nyílt ülésen a bizottság tagjai felteszik a kérdéseiket. Az viszont már a tárcavezetőktől függ, hogy a válaszokat is hajlandóak-e a nyilvánosság előtt elmondani vagy ahhoz már zárt ülés elrendelését kérik.

A nemzetbiztonságot érintő területen nyilvánvalóan életszerű a zárt ülés, ráadásul afelől sem lehet kétség, hogy a többséget adó kormánypárti képviselők megszavazzák, ha a miniszter ezt kéri.

Az ellenzéki képviselők nyilvánvalóan ezúttal is tesznek majd fel kérdéseket a Pegasus kémszoftverről, amelyről Kósa Lajos – a honvédelmi és rendészet bizottság fideszes elnöke – már elismerte, hogy megvásárolta a magyar állam. Azóta egyébként kiderült, hogy Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, valamint közeli munkatársát, Glemba Zoltán volt NBH-s műveleti főosztályvezetőt is célba vették a kémszoftverrel, de az Orbán Viktor repülőútjait figyelő, egykori riporterből lett pilóta telefonszáma is szerepelt a Pegasus-listán.

Pintér Sándor egyébként egy hónappal ezelőtt már részt vett a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén. Akkor Stummer János azt közölte, hogy nem kaptak a belügyminisztertől egyértelmű cáfolatot arra, hogy történt-e politikusok, újságírók megfigyelése a Pegasusszal az utóbbi években. Részleteket azonban nem mondhatott, hiszen az elhangzottakat 2050-ig titkosították.

Stummer János néhány hete azt is közölte, hogy a Pegasus kémszoftver izraeli gyártóitól szeretne részleteket megtudni azután, hogy a külföldi cég – mint közölték –, „nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel”. Levélben kereste meg az izraeli gyártót bő két héttel ezelőtt, de válaszokat egyelőre nem kapott.