Nemzetbiztonsági bizottság elé hívják Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Nemzetbiztonsági bizottság elé hívják Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai: Ungár Péter (b), Stummer János (k) és Molnár Zsolt (j)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghallgatja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a kínai Fudan egyetem magyar kampuszának kialakításáért felelős Palkovics Lászlót. A kormánytag egy nappal korábban még arról beszélt, hogy ő nem ért a titkosszolgálatokhoz.

– A titkosszolgálatokhoz nem értek, de azt vélelmezem, hogy ha egy nagy ország Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, ahhoz nem kell neki egy egyetem, ezt meg tudja oldani számos más módon is – ezt mondta a Hír TV hétfő esti műsorában Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter felel most azért, hogy a sanghaji elitegyetem, a Fudan kampusza felépüljön Budapesten. A tervek miatt számos aggodalom felmerült, például az, hogy a kínai kommunista párt irányítása alatt álló intézmény nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és két ellenzéki tagja ezért sürgeti Palkovics László meghallgatását. Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter közös közleményükben idézték fel a kormánytag titkosszolgálatokat érintő szavait, vagyis, hogy nem ért a témához. – Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal – írták. Azt is hozzátették, hogy a Fudan egyetem éppen ilyen.

Habár Palkovics Lászlót várják a nemzetbiztonsági bizottság elé, „az általa is elismert szakértelem hiányában” a válaszokra nem számítanak, de reményeik szerint legalább a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályaikat megoszthatják vele, és talán benne is aggodalmat kelthetnek. 

Emlékezetes, a Direkt 36 oknyomozó portál derítette ki nemrég: a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Mindezt egyébkén több százmillió forintnyi kínai hitelből. Az ügy nemcsak nemzetbiztonsági kérdéseket hozott felszínre, hanem Karácsony Gergellyel is egy újabb frontot nyitott. A kampuszt ugyanis a korábban tervezett és 10 ezer egyetemistának lakhatást biztosító Diákváros helyén építenék fel, a főpolgármester ugyanakkor ezt nem akarja elfogadni. Azt is felvetette, hogy amennyiben nem valósul meg a Diákváros, akkor a főváros lemondja a hazánkba 2023-ban tervezett atlétikai világbajnokságot, az ehhez szükséges stadionhoz ugyanis csak azért járultak hozzá, hogy az egyetemi város megépülhessen. A kormány szerint a Diákváros és a kampusz is el tud készülni.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) lapunknak eljuttatott közleményében pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a jobb oktatói fizetést és körülményeket kínálni képes elitegyetem elszívhatja a jó munkaerőt és a külföldi hallgatókat is a magyar egyetemek elől, amelyek emiatt is komoly hátrányba kerülnek.